neu-seuLa Seu Urgell ha tingut durant l’any 2013 deu dies de neu, més pluja de l’habitual i un pas sobtat de l’estiu a l’hivern. Aquests són els trets principals del balanç meteorològic que ha elaborat el naturalista Jordi Dalmau i Ausàs a través del seu bloc d’internet, fruit de l’observació de dades al llarg de l’any.

Concretament, Dalmau subratlla el fet que s’ha registrat un total de 43 centímetres de neu, repartits entre el gener (5 nevades), febrer (3) i novembre (2). Aquesta dada situa el 2013 al capdavant dels darrers 20 anys pel que fa a nombre de dies de neu. Actualment, la mitjana anyal (període 1993-2013) és de només 3,8.

Quant a fred extrem, “no n’ha fet gaire”, apunta Dalmau, ja que “no s’ha assolit cap dia els -10ºC, i la mínima més baixa enregistrada ha estat de -6,6º (29 de novembre).

El 2013 ha estat el tercer any més plujós dels darrers 17 anys, amb 828 litres per metre quadrat, molt a prop de la marca de 1996 (904) i del 2002 (831,5).

Un any sense tardor

El responsable de l’empresa Aubèrria conclou que el 2013 ha estat “l’any sense tardor”, ja que “el final d’octubre i el principi de novembre van ser suaus i més aviat secs, i a mitjan novembre va començar a nevar de cop, sobretot a la cara nord”, de manera que quasi “no s’ha viscut els típics dies frescos i humits de l’estació de les fulles seques”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada