Més mitjans i més casos susceptibles d’ordenança penal, les reivindicacions de la fiscalia


Ampliar els tipus de delictes que es poden jutjar mitjançant una ordenança penal ha estat una de les reclamacions que ha fet el fiscal general en l´acte d´obertura de l´any judicial. Una matèria que el ministre Xavier Espot ja ha dit que haurà de quedar per a la propera legislatura. El món judicial ha demanat, com és habitual, més mitjans personals i normatius, tot i destacar els avenços que s´han fet d´uns anys ençà.

El fiscal general de l´estat ha demanat revisar els delictes que es puguin jutjar per ordenança penal per poder ampliar el nombre de causes resoltes per aquesta via. Alfons Alberca ha destacat que l´instrument funciona i, per tant, es pot ampliar a delictes que comportin penes de fins a cinc anys de presó. “Abans de la introducció de l’ordenança penal com a delicte major, únicament un 4 i escaig per cent de les incoacions per delicte major estaven definitivament jutjades al final del període judicial. En aquest cas estem en un 44, gairebé un 45% del que s’ha jutjat”, explica Alberca.

El ministre Xavier Espot creu que aquesta és una anàlisi que s´ha de deixar per a la revisió del codi de procediment penal que s´haurà d´afrontar en la propera legislatura. Tot i així, creu que és una qüestió amb la qual s´ha de ser prudent. “Malgrat que és un procediment àgil i que aporta una resposta molt ràpida, també és un procediment que no es pot emprar en qualsevol tipologia delictiva. En aquells casos de més gravetat, no només per una qüestió de garantia, sinó de sensació de seguretat de la ciutadania, cal que es ventilin a través d’un procediment ordinari, que a vegades és més feixuc i més llarg, però que aporta les garanties necessàries en els casos més greus”, insisteix.

El fiscal ha reclamat un cop més la revisió de la llei de menors, una policia judicial adscrita al sistema judicial i més personal, concretament un nou fiscal adjunt. També s´ha sol·licitat la incorporació d´un nou magistrat per al Tribunal de Corts i més personal per a la Batllia. A l´acte d´obertura de l´any judicial s´ha destacat la importància del nou codi de procediment civil que s´està elaborant, i tant la fiscalia com els advocats han reclamat la revisió dels protocols per fer peritatges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada