comapedrosaMés d’un miler de persones han participat en les activitats que s’han organitzat durant el 2013 al parc natural del Comapedrosa, des de visites de camp per conèixer el rastre dels animals a excursions guiades per introduir-se en la riquesa natural de l’espai protegit. A més, uns 300 alumnes han pres part en les activitats educatives organitzades pels tècnics del parc. Així s’ha fet públic aquest dimarts durant la presentació de la memòria anual corresponent al 2013.

Les dades indiquen que s’ha produït un augment del 12% de consultes per hora a la caseta d’informació del parc. En total es van atendre 5.228 visites. Pel que fa al comptatge de persones que accedeixen a l’espai protegit, el nombre ascendeix a 6.790. En aquest sentit, des del Comú assenyalen que es tracta d’una dada orientativa, ja que el comptatge es realitza només a l’accés principal i durant l’horari d’obertura de la caseta.

Una de les novetats ha estat l’ecocomptador del camí del coll de les Cases, que ha registrat el pas de 1.187 persones, i que permet tenir dades del projecte transfronterer del camí del Retrobament. La consellera de Cultura, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Jael Pozo, ha destacat l’elevada execució del programa d’actuació 2013, en el qual s’ha treballat des de diversos aspectes: la gestió bàsica, la conservació del patrimoni, la recerca aplicada i monitoratge, les activitats tradicionals, les tasques de cooperació, comunicació i promoció, les infraestructures d’ús públic i l’educació i la formació.

Pel que fa a la conservació del patrimoni, destaquen els treballs de conservació de les molleres del parc. El tancament parcial d’aquestes zones humides pretén minimitzar el trepig del bestiar i millorar l’estat de conservació d’aquests hàbitats. Una altra de les actuacions ha estat el tancament de la drecera de les Canyorques, tant per motius de seguretat com per conservar el patrimoni natural d’aquesta àrea.

D’altra banda, el Comú ha explicat que enguany hi ha hagut una sorpresa en les prospeccions florístiques realitzades amb la col·laboració de l’equip tècnic del Parc Natural de Sorteny, ja que s’ha detectat una espècie amenaçada d’elevat interès: el gatzerí (Prunus padus), un arbre catalogat com en perill crític i que fins ara no havia estat detectat a l’interior del parc.

Pel que fa al monitoratge de les comunitats biològiques, s’ha constatat l’evolució positiva de les poblacions d’isard, serenalla pallaresa i marcòlic pirinenc, així com del bedollar de beç pubescent i els matollars nans de nabius, dos del hàbitats més interessants del parc.

Els responsables del parc natural també tenen present el manteniment de l’activitat ramadera, ja que és imprescindible per a la conservació del patrimoni, sempre i quan es respectin les càrregues establertes. Durant els 2013, el bestiar equí (29 de caps de bestiar) s’ha concentrat al sector de Comapedrosa mentre que el boví (39) ha pasturat principalment al Pla de l’Estany i les Fonts. A més, unes 800 ovelles han utilitzat les pastures de Comallempla i algunes han entrat puntualment a l’extrem sud-oest de l’espai protegit.

(Foto: Comú la Massana)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada