Més d’un centenar de famílies apadrinen ovelles de la raça xisqueta

El projecte col·laboratiu ‘Apadrina una Ovella Xisqueta’, que promouen des del 2019 pastors i pastores de la Vall d’Àssua, l’Associació Obrador Xisqueta i la Guerrilla del Ganxet de Barcelona, ja compta amb un centenar de col·laboradors. Gràcies a aquesta iniciativa, els ramaders reben suport econòmic per mantenir el seu ramat i fer front a les despeses d’alimentació i veterinària de les ovelles.

Diumenge 3 de novembre els padrins i les seves famílies visitaran les ovelles que han adoptat als seus corrals i coneixeran els ramaders a qui donen suport amb les seves aportacions. Després d’haver passat tot l’estiu a la l’alta muntanya, els ramats ja tornen a ser al fons de les valls, a punt per passar els mesos de fred. Els convidats passaran tot un matí amb els pastors i el bestiar, i descobriran l’entorn on viuen i el seu dia a dia.

El projecte segueix en marxa i encara hi ha ovelles de Casa Perales, Casa Batllés de Llessuí i Casa Coix d’Escàs per recolzar. Al web ‘Apadrina una Ovella Xisqueta’ es poden consultar els passos per col·laborar-hi conèixer a fons el projecte.

El projecte apadrina una ovella Xisqueta

Mitjançant les seves donacions, els padrins ajuden els ramaders a fer front als costos derivats de l’alimentació i dels tractaments veterinaris (si és el cas) d’una ovella durant tot un any sencer. Es calcula que el manteniment té un cost per ramader de 45 euros cada any. A l’hora d’apadrinar, els padrins poden aportar l’import sencer d’aquest cost anual, col·laborar-hi només amb una part o aportar-ne més. Cada ovella pot tenir diferents padrins, amb un màxim de 5 per ovella.

Els diners recaptats per a una mateixa ovella es reparteixen de la manera següent: els primers 45 euros van directament al pastor o pastora propietària de l’ovella. A partir d’aquí, l’import restant es destina a donar suport a l’Associació Obrador Xisqueta perquè pugui continuar desenvolupant la seva tasca de divulgació de la raça Xisqueta (raça autòctona de protecció especial) a través de la producció tèxtil, els tallers per donar-ne a conèixer la llana i les tècniques per treballar-la, així com les Vivències Xisqueta, que apropen a visitants any rere any a les pastures de muntanya i a diferents activitats vinculades al projecte.

L’associació obrador Xisqueta

L’ovella Xisqueta, una raça originaria del Pallars i l’Alta Ribagorça, actualment està declarada de protecció especial i durant uns anys va estar en risc d’extinció. Fa 10 anys, l’Associació Obrador Xisqueta va néixer amb la voluntat de pagar un preu just als pastors i pastores de la Vall d’Àssua (Pallars Sobirà) per la llana de les seves ovelles, al mateix temps que difonia el seu ofici i promovia l’artesania.

L’apadrinament d’ovelles suposa fer un pas més en aquest projecte, de la mà de la Guerrilla del Ganxet. Aquest col·lectiu de Barcelona especialitzat en intervencions culturals, va proposar la campanya d’apadrinament fa uns anys per destinar a la causa els 5.000 euros del premi Smart Futur Minds. Ara, aquest projecte ja és una realitat consolidada.

L’associació Obrador Xisqueta acaba de presentar una nova col·lecció de jerseis i peces tèxtils confeccionada amb llana d’ovelles Xisqueta de l’Alt Pirineu. Cada peça Xisqueta és fruit d’un ofici singular, del territori i d’una matèria primera recuperada, la llana, que havia quedat en l’oblit.

La trobada del dia 3 de novembre

En la trobada d’aquest diumenge dia 3 de novembre, una cinquantena de persones visitaran durant el matí les seves ovelles apadrinades i els pastors que les pasturen. Els padrins aniran a conèixer el ramat de Casa Batllés i Casa Perales, de Llessuí, i les ovelles de Casa Coix d’Escàs.

A banda de trobar-se amb les seves ovelles apadrinades als corrals, també visitaran l’Ecomuseu dels pastors de la Vall d’Àssua i la Formatgeria Casa Mateu de Surp.

TOTES LES NOTÍCIES