El Parc Natural de l’Alt Pirineu concentra més de la meitat dels óssos que hi ha actualment al conjunt dels Pirineus, segons el cens fet aquest any passat. Els tècnics tenen constància de la presència de fins a 18 exemplars, si bé podrien arribar a ser una vintena. Quasi tots estan a l’àrea compresa entre l’extrem nord del Pirineu català i el centre del Pirineu francès.

L’estudi també conclou que hi ha 3 mascles adults, de 5 a 7 femelles adultes i uns 7 óssos joves. Als municipis d’Alt Àneu i Lladorre és on s’ha constatat més moviment dels plantígrads.

Una de les accions que ja es fan per intentar identificar els óssos als ciutadans és batejar els que neixen al Pallars amb noms pallaresos, com s’han fet amb tres joves óssos: Boavi, Alòs i Isil. L’ós es vol convertir ara en un atractiu turístic pel Parc Natural.

El director general de Medi Natural, Antoni Trasobares, ha dit que la prioritat és fer compatible la presència de l’ós amb els treballs tradicionals com és la ramaderia. Per cada euro que es destina a l’equip de seguiment de l’ós bru, se’n destina 13 en tasques de prevenció com evitar danys a les arnes dels apicultors, posar pastors a les muntanyes per evitar danys als ramats o pagar els danys ocasionats per l’ós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada