Si bé l’objectiu de tot pare és el de protegir els seus fills i segons les dades que maneja el comparador d’assegurances de la llar Acierto.com, més de la meitat dels accidents (54%) que pateixen els nens menors de cinc anys tenen lloc a casa. I és que el nostre domicili està ple d’endolls, perilloses lleixes, taules de vidre, productes de neteja, medicaments i un llarg etcètera que el converteixen en un espai propici als accidents.

De fet, és un 30% més probable que un nen petit tingui un contratemps en aquest context que a la via publica. El problema no és només d’aquí, la primera causa de mort en nens de fins a 15 anys en països desenvolupats són els accidents, sobretot a la llar.

Les caigudes, l’accident més comú
Així mateix, segons un estudi del comparador d’assegurances Acierto.com, s’estima que cada 24 segons té lloc un incident domèstic. Els més comuns són aquells ocasionats per caigudes -2 de cada 5 es produeixen d’aquesta manera-, seguits dels talls i esquinçaments; cops i cremades; i aquells que esdevenen fruit de l’esgotament. En el cas dels nens són també freqüents les intoxicacions i els ofegaments.

Unes xifres preocupants, sobretot si tenim en compte que el 2016 es van produir 2.016.555 accidents que van requerir tractament hospitalari i que es van saldar amb 2.000 morts. Quan vam incloure també aquells que van ser atesos a la pròpia llar, els números es disparen.

Entre els que sí que van necessitar atenció hospitalària, la gravetat no va ser gens menyspreable: gairebé el 50% dels accidentats van patir seqüeles. A més, la mitjana de dies d’ingrés per a aquests pacients se situa en 8. L’atzar (50%), els descuits (19%), la imprudència (17%), i la intervenció d’una segona persona (5%) van ser les principals causes del sinistre.

Pel que fa al perfil de risc i més enllà dels nens, el comparador d’assegurances Acierto.com s’estima que són les persones entre els 25 i els 45 anys, les que es troben en el principal grup de risc. En aquest cas, són les dones les que tenen gairebé un 20% de probabilitats més que els homes de patir un accident domèstic.

Recomanacions per a una llar segura amb nens
La prevenció és, sens dubte, la millor fórmula per evitar accidents, raó de més per dur a terme unes pautes generals de seguretat. En el cas dels més petits podem aplicar algunes com no deixar-los sols, especialment en el bany o la cuina. Les relliscades a la banyera poden ser extremadament perilloses, així com la combinació d’aparells elèctrics i aigua. En el cas de la cuina es troba sembrada d’estris i productes tòxics al seu abast.

Limitar els accessos a altres zones perilloses (escales, finestres, piscina). Hi ha tancaments especials per a les finestres que impedeixen que els nens puguin obrir-les. Les piscines han d’estar sempre tancades i, preferiblement, cobertes per lones, tant a l’estiu com a l’hivern.

Evitar deixar en llocs accessibles i sense supervisió les joguines i objectes petits -monedes, piles de botó, caramels i similars-. També cal tenir precaució amb alguns menjars, un simple pinyol d’oliva pot provocar asfíxia.

Protegir els endolls i allargadors -hi taps especials per a tal fi- i usar amb cura les estufes, fogons, i radiadors també serà clau. I no podem oblidar guardar les medicines, cosmètics, gels i productes de neteja en llocs alts. L’Associació Nacional de Seguretat Infantil, d’altra banda, recomana gatejar per la casa a la seva mateixa alçada per detectar i eliminar riscos potencials, posar topalls a les portes per evitar que introdueixin els seus dits en els angles i es lesionin, assegurar els tancaments de finestres i balcons amb bloquejadors de seguretat, i incorporar proteccions encoixinades a les cantonades dels mobles i similars per reduir els impactes. Optar per catifes i terres antilliscants i instal·lar barreres de seguretat, així com controlar l’accés a cables elèctrics i cordons de cortines són altres premisses clau assenyalades per l’entitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada