Més de la meitat de la població ha patit suspensions temporals o ha estat acomiadada per la Covid-19

L'avinguda Meritxell buida el 31 d'octubre del 2020
L’avinguda Meritxell buida. Foto: ATV

La situació de crisi sanitària ha afectat molt greument l’economia global, també la del comerç nacional. Segons l’Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES), més de la meitat de la població ha patit una suspensió temporal del contracte, ha tingut una reducció de la jornada laboral o han estat acomiadats durant la pandèmia. Les empreses també han modificat la seva feina considerablement.

El coronavirus ha capgirat en només un any l’economia mundial. Andorra no n’és una excepció i segons el Centre de Recerca Sociològica, la majoria de les persones que l’any passat treballaven ha patit algun canvi laboral durant la pandèmia.

En concret, més d’un 50% ha patit una suspensió temporal del contracte de treball, ha tingut una reducció de la jornada de treball o ha estat acomiadat. La mateixa situació es recrea a les empreses. Més de la meitat dels negocis ha reduït l’activitat o ha hagut de tancar. Aquesta xifra es manté a hores d’ara per sobre del 40%, indica el director del CRES, Joan Micó.

Tot plegat ha tingut greus afectacions a la capacitat econòmica de bona part de la població. Segons l’estudi del CRES, un 40% de la població pateix per pagar les factures i arribar a finals de mes. Segons Micó, “si ho comparem amb d’altres observatoris, hi ha hagut un augment de les persones que arriben amb més dificultat a final de mes”.

L’observatori destaca que més de la meitat de la població ha vist disminuir els seus ingressos respecte del primer trimestre del 2020. Un 20% cobra la meitat que abans de la pandèmia.

TOTES LES NOTÍCIES