Més de 60 forjadors faran sonar les encluses a la VII Fira del Ferro Pirinenc

La Vall Ferrera s’està preparant per acollir el proper cap de setmana la setena edició de la Fira del Ferro Pirinenc. Es tracta d’un homenatge al patrimoni natural i cultural de la vall al seu mateix cor, al poble d’Alins (Pallars Sobirà), que esdevindrà un espai de trobada de forjadors d’arreu de Catalunya, de l’Estat espanyol i de la Catalunya Nord. Durant aquesta edició, més de seixanta professionals demostraran als visitants la seva perícia treballant el ferro, realitzant escultures de forja que vestiran els carrers dels pobles de la vall.
 
Ferro i foc, cultura i tradició
 
L’esdeveniment explica les arrels de la Vall Ferrera i la importància històrica del ferro, mineral que li ha donat el nom. En diversos espais s’acolliran exposicions relacionades amb aquest material i la forja. En destaquen una mostra representativa de les Festes del Foc al Pirineu, de totes les falles que es fan en el diferents pobles i que el dia 1 de desembre de 2015 van ser declarades per la UNESCO Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat; una exposició d’escultures dels forjadors participants; una exposició que recorre al llarg de la història l’explotació del ferro a la vall, des dels romans a l’època de les fargues; i la visita al nou espai museístic del ferro a casa Sintet d’Alins, on es podran contemplar peces de ferro i documents de l’antiga farga de Santa Maria de la Torre. També es realitzaran visites guiades a la torre-presó dels Castellarnau, així com a l’antiga ferreria de Casa Ferrer d’Àreu.
 
 
La fira prepara una variada oferta gastronòmica de qualitat i proximitat. A la carpa principal se serviran dinars i sopars a base de productes del territori, com ara la truita de Tavascan, la vedella Bruna o els embotits de la Vall de Cardós, a preus populars. Enguany al mercat artesanal hi haurà un espai nou de tast amb propostes culinàries fetes pels artesans agroalimentaris presents a la fira. S’hi serviran des de formatges a embotits, cerveses artesanes, productes de l’hort, conserves naturals o vins, entre d’altres.
 
Oferta musical
 
Durant el vespre, la música i el foc seran el fil conductor. Divendres, 8 de juliol, actuarà el grup urgellenc de folk contemporani R.O.T. Dissabte serà el torn de la companyia Improvistos Krusty Show, que omplirà els carrers d’Alins de màgia amb un espectacle pirotècnic. Tancarà l’última nit de festa l’Orquestra Rumbera (ex-Naraina).
 
La programació adreçada als menuts i menudes juga un paper destacat enguany. A la zona de forja, de la mà del mestre forjador Francesc Martínez, la canalla tindrà l’oportunitat d’experimentar l’art de la forja en un taller gratuït. A l’espai de mercat s’oferiran durant els matins tallers d’artesania en llana i  pintura de cares. A l’escenari principal, a la plaça Major, dissabte, a les 18 hores, actuarà la companyia Micro Troupe, amb l’espectacle de titelles “Barrabassades”. Diumenge, a la mateixa hora, la narradora oral Magalí Homs, de Tantàgora, explicarà el recull de contes per a tota la família “Històries al voltant de la Farga. Com allò que li va passar a aquell ferrer quan es va trobar el dimoni”.
 
Esdeveniment únic al Pirineu
 
Després de l’èxit de l’edició anterior, a l’acte de cloenda es realitzarà el segon concurs de llançament de martells de forja on participaran membres de l’organització i els forjadors i forjadores.
 

La fira ha esdevingut una activitat única en la programació d’activitats culturals al Pirineu, gràcies als participants i al treball desinteressat de més de 70 voluntaris. La tasca organitzativa, que cada any guanya complexitat amb la incorporació de noves activitats, la duu a terme l’Associació Boscos de Ferro, que aplega les diferents associacions i comuns veïnals de la Vall Ferrera, juntament amb l’Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.