Més de 350 músics es donaran cita al Jambo Street Music per donar el “tret de sortida a l’estiu”

Del 14 al 17 de juny, el Centre Històric d’Andorra la Vella acollirà la cinquena edició del Jambo Street Music, un festival a l’aire lliure que té com a principal objectiu promocionar la música feta al país. De fet, els seus organitzadors el defineixen com l’espectacle que compta amb la participació de més gent del país, més de 300 músics, del total de 350, que donaran a conèixer els seus repertoris per les places i placetes del centre històric de la capital. A més, per primera vegada, s’han convidat programadors de les comarques veïnes del Pirineu per tal que puguin conèixer (i contractar) “formacions de qualitat amb preus competitius”. Toni Colom, un dels organitzadors, ha explicat que la intenció és que el Jambo es pugui de mica en mica convertir en un altre punt de trobada per a programadors com ho és el Mercat de Música Viva de Vic.

Oriol Vilella ha destacat els grups que debutaran al festival, com Four Flags, Los violentos de Kelly o Threejazz. Quant a les formacions provinents de Catalunya, la majoria emergents, sobresurt la cantautora Joana Serrat, a més de Bocamolls, Daniel Lumbreras –que canta inventant-se l’idoma–, El sobrino del diablo, Marcel Lázara (excomponent de Txarango) i Júlia Arrey, i Sense Sal, que animaran el final de festa de dissabte a la nit. 

Entre les novetats de l’edició d’enguany hi ha la primera sessió d’autocinema del país, que es farà a l’aparcament d’autobusos de Prada Casadet el dijous 14 de juny amb la projecció de la pel·lícula ‘Grease’, que enguany compleix 40 anys. Toni Colom ha indicat que hi haurà capacitat per a una norantena de cotxes però que també s’hi pot assistir sense vehicle, i ha convidat el públic a acudir-hi disfressat dels anys 50, i fins i tot a anar-hi amb vehicles clàssics. Abans de la projecció, Madretomasa oferirà un concert amb els temes més emblemàtics de la pel·lícula. 

També per primer cop, el Jambo ha aconseguit reunir els cinc esbarts del país per tal que facin una actuació conjunta inèdita: amb música en directe a càrrec d’un grup de pop, que ha adaptat les cançons tradicionals del seus repertoris a aquest estil.

El festival es completa amb el concert vertical, que enguany va a càrrec de Toni Gibert, que ha composat una òpera electrònica; i amb el Jambo Kids de diumenge al matí, enguany amb el grup Xiula. A banda, aquesta edició també s’ha obert el Jambo on, una nova línia d’activitats per ajudar a la professionalització dels músics, i que comptarà amb una xerrada sobre drets d’autor i una classe magistral per comparar els estils de B.B. King i Eric Clapton.

El Jambo Street Music, que té un pressupost de gairebé 70.000 euros, es finança majoritàriament gràcies al comú d’Andorra la Vella, que hi aporta 50.000 euros. Andorra Turisme també fa una aportació de 10.000 euros i ajuda a promocionar-lo a través de patrocinadors que en faran difusió en ràdios catalanes, i amb l’organització, durant els mateixos dies, de la Ruta de la Tapa. Tant la consellera de Promoció Turística i Comercial del comú d’Andorra la Vella, Mònica Codina, com Enric Torres, d’Andorra Turisme, han assegurat que es tracta d’un esdeveniment que ajuda a dinamitzar el comerç i a atreure visitants, sobretot gràcies als artistes que venen de fora del país.