vaquesLa colla comuna del bestiar vacum de la parròquia de Canillo s’ha sotmès, aquest dimarts, a la campanya de sanejament ramader que es porta a terme anualment per lluitar contra les malalties infeccioses com la tuberculosi, la brucel·losi i la leucosi enzoòtica bovines. Les proves s’han dut a terme al pla de Riba Escorxada, on es troben actualment pasturant els caps de bestiar, abans que siguin traslladats, la setmana que ve, a la Portella.

La cabana bovina de la parròquia de Canillo, en mans d’una dotzena de propietaris, està composta per uns 300 caps de bestiar, i enguany hi ha hagut un petit increment d’una trentena d’animals. L’actuació d’aquest dimarts, que suposa una trobada entre tots els ramaders de la parròquia, ha comptat amb la

presència dels cònsols de Canillo, Josep Mandicó i David Palmitjavila, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Concretament, aquest dimarts s’ha fet la prova de la tuberculosi, i una extracció de sang per detectar la brucel·losi o la leucosi, que s’envia al Laboratori Departamental Veterinari de Foix per al seu anàlisi. Divendres, un cop hagin passat 72 hores, es farà la lectura de la prova de reacció intradèrmica de la tuberculina, i els animals seran sotmesos a una desparasitació i se’ls administrarà la vacuna contra la rinotraqueitis infecciosa bovina (IBR).

Les campanyes de sanejament ramader es porten a terme per evitar malalties que són altament contagioses i que comporten unes pèrdues econòmiques importants a les explotacions ramaderes. A Andorra són obligatòries des de l’any 1992 i actualment el ritme de control, d’acord amb el protocol establert, és anual.

Text i foto. Comú de Canillo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada