sortides-alt-urgell

Les sortides de descoberta del patrimoni cultural de l’Alt Urgell, organitzades pel Consell Comarcal amb la col·laboració del Servei Educatiu de l’Alt Urgell i la Cerdanya i les empreses d’autocars Brugulat i Vilà-Betriu, compten amb la participació de 250 nens i nenes de tots els centres d’ensenyament de la comarca. Es tracta d’alumnes de 4t de primària de les escoles Albert Vives, Pau Claris i la Salle; de 3r i 4t de l’escola Sant Jordi d’Oliana i de 5è i 6è de les escoles rurals. El guiatge va a càrrec dels tècnics del Cultura del Consell.

L’activitat es va iniciar el passat 12 de maig i conclourà el 2 juny. Cada any es tria una ruta diferent i aquest curs les sortides es fan al municipi de les Valls d’Aguilar, on es visiten els molins de l’Esparrica, prop d’Espaén, i els tarters dels Manairons, al bosc de l’Obaga de la Guàrdia d’Ares. Les sortides es fan en autocar, però, per arribar als dos elements patrimonials que es visiten, els alumnes fan una part del recorregut a peu, la qual cosa permet apreciar també l’entorn natural.

Tant els molins com els tarters estan declarats bens culturals d’interès local. Els molins de l’Esparrica configuren un conjunt homogeni constituït per dos molins fariners, l’un totalment ensorrat i l’altre amb bona part de les seves estructures encara dempeus, que integren en un mateix edifici el molí i l’habitatge de la família del moliner. La memòria oral recull que els molins de l’Esparrica molien el gra de tot el terme de la Guàrdia.

Els tarters dels Manairons són dues grans aglomeracions de rocs al mig del bosc l’origen de les quals ha estat atribuït per la tradició als manairons, éssers de la mitologia pirinenca posseïdors d’una enorme força física. Els tarters constitueixen el principal atractiu de la ruta de turisme cultural batejada amb el nom de Viatge al País dels Manairons.

Foto: Alumnes de les escoles rurals als tarters dels Manairons

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada