Mes de 2.500 persones assisteixen a Picurt

Més de 2.500 persones assisteixen a PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, que avui tanca la seva 10a edició a La Seu d’Urgell, Andorra, Artedó i Alàs.

El film francès Le chant du cygne d’Aurélie Jolibert, guanaydor del Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell. 

El Premi Gall Fer Cadí – Esports és per a la pel·lícula de Polònia K2: Touching the sky de Eliza Kubarska.

Bring the sun home, de Chiara Andrich i Giovanni Pellegrini s’enduu el Premi Gall Fer Andorra – Ecologia. 

El curtmetratge Cailleach, de Rosie Reed Hillman, guardonat amb el Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del Món.

Des de l’organització de PICURT es fa una valoració “molt positiva d’aquesta desena edició, consolidada internacionalment i que, per primera vegada, ha estat una mostra de cinema competitiva”.

PICURT ha presentat enguany 84 films nacionals i internacionals sobre els Pirineus i la cultura de muntanya d’arreu del món. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat Espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món.

Avui acaba la 10a edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus a La Seu d’Urgell, Andorra, Artedó i Alàs. 

Una edició molt especial, que ha centrat els seus actes en la celebració d’aquests 10 anys de la mostra. Com a novetat, PICURT ha passat a ser una mostra de cinema competitiva amb quatre premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell, dotat amb 2.000 euros; Premi Gall Fer Cadí – Esports, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra – Ecologia, valorat en 2.000 euros i Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del món, amb 1.500 euros.

Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell – Le chant du cygne, Aurélie Jolibert (França, 2013). El jurat considera que aquest documental marca molt bé el seu temps fílmic i valora que el film fa una bona exposició del personatge i un bon treball tècnic. 

Premi Gall Fer Cadí – Esports – K2: Touching the sky, d’Eliza Kubarska (Polònia, 2015) perquè ens mostra un nou apropament a l’alpinisme, el seu costat obscur i ens remarca que el problema de la mort no és per l’alpinista si no per a la família que es queda.

Premi Gall Fer Andorra – Ecologia – Bring the sun home, de Chiara Andrich i Giovanni Pellegrini (Itàlia, 2015) . El jurat de PICURT considera que el film ens fa reflexionar sobre les petites coses que poden canviar la vida de la família i de la comunitat que participa en aquest projecte. Les dones no només donen a llum, sinó que també donen la llum.

Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del Món – Cailleach, de Rosie Reed Hilman (Regne Unit, 2015). El jurat creu que aquest documental recull la bellesa de la natura. És capaç de mostrar en imatges una manera de viure, un temps determinat. Ha estat premiat per la senzillessa de la seva protagonista, és una història propera a nosaltres que promou un estil de vida lligat a la natura. 

En aquesta categoria, es fa una menció especial a la pel·lícula Tau Seru, de Rood Rathjen (Austràlia, 2013) ja que és una pel.lícula que ho narra tot sense la necesitat d’elements externs, només el protagonista i el paisatge que l’envolta.

El jurat d’aquesta edició ha estat format per 5 membres: Augusto Golin (periodista independent especialista en temes de muntanya i exdirector del Trento Mountain Film Festival, Itàlia), Ivan Boccara (documentalista etnogràfic, Marroc-França), Judit Colell (directora de cinema i professora de la Universitat Ramon Llull), Juan Ferrer (director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya) i Carlos Bría (documentalista d’esports de muntanya i professor del departament d’audiovisuals de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna).
 

Valoració i assistència
Més de 2.500 assistents han pogut gaudir de totes les activitats programdes a PICURT. Des de l’organització de la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus es destaca “la gran participació del públic”. Montse Guiu, directora de la mostra, afirma que “tots els objectius d’aquesta desena edició s’han aconseguit, malgrat les dates difícils que coincidien amb el pont de Sant Joan”. També destaca que “l’altra fita d’enguany era passar a ser una mostra competitiva i s’ha asolit totalment. Esperem tenir cada any més presència de material per a posicionar-nos internacionalment. Aquest salt és molt positiu per a la Mostra i, evidentment, per al Pirineu”. “Estem molt contents de la participació d’Andorra a PICURT, per crèixer més i millor”.
 

10 anys de PICURT
PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a La Seu d’Urgell. Enguany celebra els seus 10 anys d’història, ampliant la seva programació fins a Andorra i la població d’Alàs. 

Entre els seus objectius principals, figuren l’estudi, la preservació, la promoció i la difusió de la cultura, els costums i les tradicions relacionades amb les poblacions, la terra, la història i els habitants del Pirineu. Fomentar la creació i difusió cultural a través de produccions culturals i sensibilitzar els espectadors sobre la realitat de viure a la muntanya i vers l’ecologia, la sostenibilitat i el patrimoni natural són altres de les fites de la mostra.

TOTES LES NOTÍCIES