Més de 170 negocis s’han beneficiat de les bonificacions fiscals d’Escaldes en dos anys

Un total de 171 empreses, comerços o professionals s’han beneficiat entre el 2011 i el 2012 de les exempcions o reduccions fiscals impulsades pel Comú d’Escaldes- Engordany. L’Ordinació Tributària preveu des de fa dos anys que els joves que iniciïn una nova activitat a la parròquia podien gaudir d’una reducció del 100% el primer any i del 50% el segon de l’impost de radicació, així com de la taxa d’higiene i enllumenat. A finals del 2012, però, es va modificar l’impost de radicació per ampliar les bonificacions a totes les noves obertures. Amb això, els que van iniciar una nova activitat el 2011 i el 2012 no es podien acollir a aquests avantatges, però des del Comú han considerat que era ‘injust’, com ha apuntat a l’ANA la consellera de Finances, Núria Gómez. Per aquest motiu, en la sessió de Consell de Comú d’aquest dilluns s’ha aprovat una disposició transitòria perquè els empresaris es puguin acollir a aquesta mesura de forma proporcional.

La disposició transitòria aprovada aquest dilluns estableix dues vessants, segons ha explicat la consellera de Finances, Núria Gómez. D’una banda, els negocis que han obert entre el 2011 i el 2012 podran beneficiar-se de l’exempció de l’impost de radicació, al 100% durant el primer any i al 50% durant el segon. Per exemple, ha exposat Gómez, ‘si van obrir al juny del 2011, l’1 de gener ja portaven un any i mig però els queda mig any per beneficiar-se del 50%’.

D’altra banda, les exempcions aplicades als joves incloïen també la taxa d’higiene i enllumenat que no es contempla en la modificació de l’impost de radicació i, per tant, el 2013 se’ls hauria de cobrar ‘però quan es van donar d’alta el 2012 tenien bonificació de les tres coses’, ha indicat la consellera. Per tant, amb aquesta disposició transitòria, aquells joves que han obert un negoci durant el 2012 podran gaudir d’una reducció de la taxa d’higiene i enllumenat proporcional al que manca per concloure el seu primer any d’activitat. Així, si un jove va emprendre una nova activitat al març del 2012, el 2013 ‘del mes de gener al mes de març no pagarien’, ha exposat Gómez.

Ja quan es va decidir implementar aquests beneficis fiscals per als joves es van produir noves obertures, ha reconegut la cònsol Trini Marín, i esperen que amb l’ampliació a tots els nous negocis hi puguin haver més demandes. Ha admès, però, que també va en funció de la disponibilitat de locals i dels preus dels lloguers.

Per la seva part, des de la minoria han celebrat l’aprovació d’aquesta disposició addicional tot i que han considerat que ja s’hagués hagut de preveure fa dos mesos amb l’aprovació de l’Ordinació Tributària. ‘Dos mesos després ja ens hem adonat que no funcionava per a les empreses que havien obert en els dos anys anteriors a aquesta aprovació de l’ordinació’, ha assenyalat la cap de l’oposició, Cèlia Vendrell. A més, ha manifestat que si s’hagués fet en el seu moment ‘s’hagués evitat fer la modificació, i malgrat millorar el redactat inicial no es donaria una imatge de precipitació en fer les coses’.

TOTES LES NOTÍCIES