Més de 100 pacients s’adhereixen a la prova pilot del Model Andorrà d’Atenció Sanitària basada en la diabetis

rodriguez

El ministeri de Salut i Benestar ha fet un primer balanç de funcionament de la prova pilot del Model Andorrà d’Atenció Sanitària (MAAS) basada en la diabetis mellitus 2, destacant com aquesta experiència avança de manera molt positiva des de la posada en marxa el passat mes de novembre.

Si bé fa pocs dies des del ministeri de Salut i Benestar es va anunciar l’elevat nivell d’adhesió dels metges de capçalera, que arribava a gairebé el 85% dels metges que realitzen una pràctica efectiva de la medicina de família, en aquest moment es fa també visible una bona acceptació i adhesió de les persones afectades per aquesta malaltia a la prova pilot, havent superat ja els 100 pacients possibles adscrits.

En el cas dels metges de capçalera adscrits, aquests ja han formalitzat el corresponent contracte amb el ministeri, han rebut tota la documentació relacionada amb aquesta prova pilot i han iniciat les actuacions informatives prop dels seus pacients a l’entorn de la mateixa.

Els pacients, d’acord amb la guia d’actuació prevista i un cop ja visitats pel seu metge de capçalera referent, seran convocats als centres d’atenció primària o centres de salut parroquials, a fi de que els recursos d’infermeria de primària puguin procedir a entrevistar-los i a avaluar el seu nivell de coneixement respecte a seva malaltia. Així, els professionals podran incidir individualment, oferint als pacients l’educació necessària per a que tinguin els màxims coneixements per a la seva autocura  i, per tant, per a  la seva autonomia personal.  

Posteriorment, els professionals establiran, en col·laboració amb els metges de capçalera referents respectius, un pla individualitzat per a cada pacient i on es vetllarà per la continuïtat assistencial fixant les visites a altres professionals de la salut i proves mèdiques.

A aquests efectes, el SAAS ja ha creat i establert la figura de la “infermera gestora de la diabetis mellitus”, una figura que en aquest cas es reflecteix, de moment, en dues infermeres d’atenció  primària que compten amb una formació i capacitació específica  entorn la malaltia diabètica. Aquestes dues infermeres  es desplaçaran arreu del territori a fi de poder garantir un adequada gestió i seguiment dels pacients adherits a la prova pilot i de les actuacions que han de desenvolupar els diferents actors assistencials a fi de poder assegurar una atenció integral i coordinada a aquests malalts diabètics. D’aquesta manera, els pacients se situaran de forma efectiva en el centre del sistema assistencial i podran rebre l’atenció  més adequada respecte a les seves necessitats.

D’altra banda, des del Ministeri de Salut i Benestar ja s’han activat també els comitès especialment creats a l’entorn d’aquesta prova pilot amb la finalitat de poder efectuar un seguiment continuat de la mateixa. L’objectiu és el de vetllar pel seu correcte funcionament i adequació en cas de detectar-se incidències que requereixin d’ajustaments i millores en els circuïts assistencials o en les actuacions previstes a nivell de les prestacions que aquests malalts han de rebre.

Des del Ministeri de Salut i Benestar s’estima que a Andorra hi poden haver a l’entorn d’un 6% de persones afectades de diabetis mellitus 2, una variant de la malaltia diabètica que, tot i que no sempre està diagnosticada, fa pensar que prop de 350 – 400  persones podrien fàcilment formar part d’aquesta prova pilot. Aquesta xifra, en cas de seguir amb aquest ritme d’adhesió dels pacients, es podria assolir entre els mesos de gener i febrer vinent, de manera que a principis de març del 2015 es podria comptar amb un grup de gent que permeti realitzar una avaluació altament representativa del funcionament d’aquesta prova pilot del MAAS.

TOTES LES NOTÍCIES