Més d’1.600.000 persones, segons la conselleria d’Interior, han participat aquest Onze de setembre a la cadena humana que ha travessat Catalunya per reivindicar la seva independència. L’anomenada Via Catalana cap a la independència s’ha iniciat a les 17.14 hores amb el repic de campanes a la Seu Vella de Lleida, i s’ha estès des del Pertús, a la Jonquera, fins a Vinarós, ja a Castelló, passant per bona part de la costa catalana. En total han estat 788 trams de cadena humana que s’han estès al llarg d’uns 400 quilòmetres. L’esdeveniment s’ha desenvolupat amb un ambient totalment festiu, amb la participació de famílies i gent de totes les edats que s’han desplaçat des de tots els punts de Catalunya, així com també des d’Andorra. L’únic incident s’ha produït a la delegació de la Generalitat a Madrid, on un grup d’activistes falangistes han boicotejat l’acte que s’hi estava desenvolupant aquest dimecres al vespre llençant gasos lacrimògens.

El Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha estimat que la participació a la cadena humana ha estat de com a mínim 1.600.000 persones, una xifra que supera la participació que hi va haver en la manifestació a Barcelona durant la Diada de l’Onze de setembre de l’any passat. Només a Barcelona, més de 500.000 persones han sortit al carrer, segons la Guàrdia Urbana. Des dels Pirineus es calcula que s’han desplaçat fins als diferents trams de la via unes 2.000 persones.

Des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), així com des del Govern català, han assegurat que ha estat la mobilització ‘més gran de la història de Catalunya’ i ‘una crida massiva per la independència de Catalunya’. La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha reiterat el seu compromís per treballar inalterablement per fer de Catalunya el nou estat d’Europa, i ha demanat a la Generalitat que ‘el 2014, l’any del tricentenari de nostra derrota davant les tropes espanyoles, sigui el primer any de la nostra llibertat’.

De la seva banda, el ministre Portaveu d’Andorra, Jordi Cinca, ha dit que el Govern es mira el moviment independentista català amb ‘absolut respecte’, amatent com tot el que passa al voltant del país. En aquest sentit, ha assegurat que Andorra respectarà ‘allò que acabi passant en el sentit que acabi passant’, amb respecte tant pels que pensen d’una manera com els que pensen d’una altra. Per tant, Cinca ha afegit que ‘el que acabi decidint Catalunya, el que acabi decidint l’estat espanyol, serà el que haurem de respectar i amb el que haurem de gestionar el futur, però no ens pronunciarem sobre un fet que només competeix als nostres veïns’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada