Meritxell Mateu anuncia la seva dimissió (vídeo)

La  consellera general demòcrata Meritxell Mateu ha anunciat, aquest dimarts a la tarda, la seva decisió de renunciar a l’acta de consellera general, després que aquest matí s’hagin fet públics uns correus electrònics que provarien que va intentar influir en el Govern i en el grup parlamentari demòcrata a favor d’interessos privats mentre treballava per BPA durant els anys 2012 i 2013. Mateu, però, ha reiterat que sempre ha actuat amb la “màxima probitat, honestedat, integritat i respecte” i que ho ha fet sempre a favor de l’interès general. En aquest sentit, en una declaració pública en la qual no ha admès preguntes, ha assegurat que ha pres la decisió “perquè no vull seguir fent política enmig d’un clima extremadament enrarit on les difamacions són llei i on la dignitat del polític es qüestiona a cada instant”. Mateu ha comparegut acompanyada del president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, que ha agraït que hagi renunciat al seu càrrec per no portar prejudici al grup parlamentari, al Consell General ni al país, una decisió que ha qualificat de valenta i responsable. 

Meritxell Mateu ha comparegut a pocs minuts de les 6 de la tarda, acompanyada dels consellers generals Carles Ensenyat, Maria Martissella, Meritxell Palmitjavila, Patrícia Riberaygua, Justo Ruiz, Marc Ballestà i el president suplent, Miquel Aleix. Malgrat la publicació d’uns correus electrònics que demostrarien que Mateu va intentar fer ‘lobby’ per aconseguir unes modificacions legislatives per la tasca que li va encomanar BPA, la fins ara consellera s’ha refermat en la seva versió que ha donat a conèixer aquest mateix dimarts en una entrevista a l’ANA, i ha reiterat que sempre ha actuat en favor de l’interès general. L’únic greuge que considera que va fer és el de treballar “per una entitat que ara està en procés judicial”.

Així, ha assegurat que renuncia a l’acta de consellera general “vista l’evolució i la utilització que s’ha fet” de la seva relació laboral amb BPA. I ha afegit que ho fa perquè no vol seguir “fent política enmig d’un clima extremadament enrarit on les difamacions són llei, i on la dignitat del polític es qüestiona en cada instant”, de manera que no s’identifica “en aquests escenaris en els quals s’ha adherit bona part de l’oposició”.

Per últim, ha agraït a les persones que li han donat suport “en aquests dies difícils” i ha volgut deixar clar que la seva voluntat “no ha estat mai la de trair la seva confiança”.
  
De la seva banda, el president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, que tampoc ha admès preguntes dels mitjans de comunicació, ha agraït la tasca de Meritxell Mateu desenvolupada durant 5 anys i mig al grup parlamentari, i ha assegurat que amb la seva decisió demostra que és “una persona responsable, i dins d’aquesta responsabilitat no ha volgut en cap cas portar prejudici ni als companys demòcrates, ni al país ni al Consell General”. En aquest sentit, considera que ha donat “un exemple d’honestedat” i ha assegurat que els companys li agraeixen aquest acte perquè consideren “sincerament que ella s’ha trobat en una situació que no es mereixia”. 
  
Martí assegura que no ha encobert ningú
Minuts abans que Mateu anunciés la seva decisió, el cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que la decisió de Mateu s’havia consensuat amb el Govern i amb DA, i ha volgut deixar clar que durant la sessió de Consell General ell havia contestat en funció a la informació que tenia en aquell moment. Així, ha assegurat que no tenia coneixement dels correus electrònics comprometedors, però s’ha sorprès que “tot plegat ha estat molt ben organitzat en nom de la transparència”. A més, ha lamentat que se l’hagi acusat d’encobriment, i que “alguns consellers facin preguntes que sembla que estiguin formulades per terceres persones que no estan elegides pel poble andorrà”. Preguntat sobre el fet que aparegui el nom del ministre Alcobé als correus, Martí s’ha limitat a tornar a comprometre’s a fer públic el dossier d’Allianz.

L’oposició considera que la situació era cada cop més insostenible
D’altra banda, i pel que fa als grups de l’oposició, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha evitat valorar la publicació dels correus electrònics. “Han aparegut aquests correus, però no sabem les fonts que els han tret. En qualsevol cas, és un tema judicialitzat -ha dit Pintat- qui, tot i fer les declaracions abans de l’anunci de la renúncia de Mateu, ha observat “unes cares molt llargues” a la sessió del Consell General d’aquest dimarts.

Després de l’anunci de Mateu, el liberal Ferran Costa ha afegit que “la situació cada cop era més insostenible”, i que “si la consellera considera que ha de prescindir de l’acta de consellera general tindrà les seves motivacions”. Costa ha afegit que després de la renúncia, els grups “podrem continuar la feina legislativa d’una manera més assossegada”.

De la seva banda, el conseller general socialdemòcrata Pere López, un cop coneguda la dimissió de Mateu, ha assegurat que “la dimissió era absolutament inevitable, però els fets s’han d’investigar. Cal aclarir els fets i haurem de veure si hi ha alguna cosa més. Esperem que Democràtes d’Andorra no entengui que amb la dimissió s’acaba el cas”.

El PS no durà el cas Mateu a la Fiscalia, però entén que el Govern “està obligat a investigar els fets i arribar fins el final”. El cap de la formació al Consell General, Pere López, ha assegurat que “més enllà de la credibilitat dels correus electrònics, que són bastant aclaridors, crec que ja teníem a l’abast prou elements que posaven en qüestió moltes irregularitats comeses per la senyora Meritxell Mateu, com l’informe de la policia, que deia que la senyora Mateu rebia imports no declarats”.

Finalment, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, també ha demanat “contrastar” els correus publicats. “A l’hora que el cap de Govern ens donava explicacions al Consell General, on potser no ha dit tot allò que sabia, apareixien informacions que evidenciaven unes relacions d’informació que Mateu passava a una entitat bancària. S’haurà de contrastar, però es fa difícil de creure que la contractació de la senyora Mateu per aquesta entitat no era per una altra cosa que per defensar els interessos de ‘lobby”, ha explicat Naudi, per considerar que el fiscal “hauria d’actuar d’ofici” en aquest cas.

Després de la renúncia de Meritxell Mateu, i tenint en compte que el primer suplent de la llista territorial d’Ordino amb la qual es va presentar és l’actual cònsol major, Josep Àngel Mortés, es preveu que el substitut de Mateu sigui Antoni de Pàdua Missé.

Text i foto: ANA

Vídeo: RTVA

TOTES LES NOTÍCIES