Mejor no hablar de ciertas cosas de Javier Andrade ha estat la gran guanyadora de la 19a Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida a l’obtenir el premi a la millor pel·lícula i el premi al millor director. Aquesta cinta equatoriana del debutant Javier Andrade explica la relació de dos germans oposats però complementaris i que mantenen una relació conflictiva amb els seus pares, representants d’una classe rica i acomodada. Dos joves que viuen una vida despreocupada i anàrquica, especialment el germà petit, dos prototips de joves rebels sense massa causa que s’emboliquen en diversos afers per culpa de la drogoaddicció del germà petit, músic punk sense èxit. Un esperit de disbauxa i desordre empaita els protagonistes amb resultats divergents, per acabar parlant finalment dels enrevessats llaços familiars, l’assimilació de la dissonància juvenil i la perpetuació de pares a fills d’una classe rica que dirigeix un país a través dels negocis i la política.

Entre altres pel·lícules premiades destaca la brasilera O som ao redor de Kleber Mendonça Filho que va obtenir el premi al millor guió i una menció especial del jurat. Una altra cinta que llança una mirada qüestionadora sobre la realitat sud-americana per parlar de les inquietuds d’una classe mitjana pel tema de la vigilància i la protecció a la ciutat de Recife. La pel·lícula descriu un malaltís mosaic d’històries creuades amb personatges i comportaments enverinats per fer una punyent i inquietant radiografia d’una comunitat tancada i classista.

Cal assenyalar els valuosos guardons aconseguits pels dos actors principals de la potent pel·lícula La demora del mexicà Rodrigo Pla rodada a l’Uruguai: Carlos Vallarino i Roxana Blanco. El primer interpreta un pare desmemoriat i envellit i la segona interpreta una filla aclaparada per la feina i el pes de la casa en un íntim i auster melodrama familiar. D’altra banda, l’esplèndida cinta argentina El último Elvis d’Armando Bo es va endur el premi a la millor primera pel·lícula pel retrat d’un cantant que sobreviu amb les seves imitacions del mític Elvis Presley mentre fa el que pot como a pare absent en el que és un perfecte exponent de cinema de perdedors redimits per una dignitat heroica.

La Mostra de Cinema Llatinoamericà de Lleida es va acomiadar el passat dissabte 20 d’abril amb la projecció de diverses pel·lícules premiades confiant il•lusionadament en poder celebrar com es mereix el 20è aniversari de vida d’un festival que ha estat i és referència ineludible i imprescindible ambaixador del divers i prolífic cinema llatinoamericà a Catalunya.

Per Joan Millaret Valls / ACPG – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada