Medi Ambient treballa per arranjar paisatges descuidats en terreny privat

El Ministeri de Medi Ambient va posar en marxa, el passat mes d’abril, el servei de fotodenúncia per rebre les queixes dels ciutadans sobre paisatges urbans o rurals descuidats. Des d’aleshores, ja s’han rebut un total de catorze fotografies de diverses zones on s’han detectat vehicles abandonats, acumulació de residus, façanes en mal estat, impacte lumínic o zones naturals descuidades. Segons ha informat el director de Medi Ambient, Marc Rossell, ja s’han resolt dues de les demandes, però el procés ha estat llarg ja que en els dos casos es tractava de parcel·les privades i aleshores els tràmits per actuar són més llargs. És per aquest motiu que des de Medi Ambient s’està treballant amb els comuns per intentar que aquest procés es pugui agilitzar.

Una de les denúncies més freqüents que rep Medi Ambient és per acumulació de residus o vehicles abandonats en parcel·les privades. Quan aquesta situació es dóna en terreny públic, els operaris comunals procedeixen a retirar els residus sense més problema, però quan es tracta d’una zona privada el procés és més llarg. Tal com indica el director de Medi Ambient, Marc Rossell, els privats tenen l’obligació de tenir la parcel·la en bones condicions, però tot i així, a l’hora d’instar-los a fer-ho, el procediment és complicat. En primer lloc, quan Medi Ambient rep l’avís, alerta el Comú afectat, i quan s’ha detectat la parcel·la en qüestió, es busca el propietari, i un cop localitzat s’ha de passar per Junta de Govern la decisió de sol·licitar al privat que retiri els residus.

Tot això, a més, es pot allargar depenent de la predisposició de cada propietari de terreny a retirar el que molesta, o de la facilitat del tràmit. De fet, de les dues fotodenúncies que ja s’han resolt, una es va poder solucionar en disset dies i l’altra, en canvi, va necessitar un període de 43 dies. Per això des de Medi Ambient es treballa amb els comuns per intentar agilitzar aquest procés i que es puguin resoldre de manera més efectiva aquestes fotodenúncies que fan els ciutadans.

Pel que fa a la resta de les denúncies, que encara s’hi està treballant, són de diverses parròquies i hi ha alteracions del paisatge ben diferents: des de façanes en mal estat, vehicles abandonats, acumulació de residus, zones naturals descuidades i impacte lumínic.

El director de Medi Ambient valora positivament la participació dels ciutadans en aquest procés de fotodenúncia. Explica que abans, qui es volia queixar d’un abandonament de vehicle o alguna situació similar havia de formalitzar una denúncia al servei de tràmits, i això en la majoria de casos podia desmotivar els denunciants. Ara, en canvi, a través del portal web de Medi Ambient, anant a l’apartat de fotodenúncia, qualsevol ciutadà pot enviar una imatge del lloc que li ha generat aquesta inquietud, i a més ho pot fer facilitant les seves dades o de manera anònima. A més, si es donen les dades, des de Medi Ambient s’informa a l’usuari quan es resol el problema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.