El Govern, en la reunió setmanal d’aquest dimecres, ha acordat l’ampliació del termini per a l’adaptació dels aparells de refrigeració, aire condicionat i bombes de calor a la normativa d’emissió de gasos fluorats d’efecte hivernacle.

L’ampliació s’efectua a través de la modificació del reglament sobre les substàncies que esgoten la capa d’ozó. L’actual normativa fixava la prohibició de l’ús d’hidroclorofluorocarburs (HCFC) a partir de l’1 de gener del 2015.

Establia igualment que les empreses especialitzades que manipulen aquestes substàncies necessiten una autorització específica, tràmit que ha efectuat només una part d’elles. I alhora estipulava que les empreses autoritzades han d’informar els seus clients de la necessitat d’adequar els aparells a la nova normativa.

El departament de Medi Ambient ha constatat que els titulars d’instal·lacions desconeixen les obligacions legals i el fet que no disposessin de provisió pressupostària per adaptar-se a la normativa aquest exercici. Per tant el Govern ha decidit prorrogar fins el 31 de desembre del 2016 el termini per complir la normativa.

El nou termini és perfectament compatible amb el Conveni de les Nacions Unides per a la protecció de la capa d’ozó i el Protocol relatiu a les substàncies que esgoten la capa d’ozó, en vigor a Andorra des del 2009. El Protocol de Mont-real estableix com a data límit per a la reducció del 100% dels gasos HCFC l’1 de gener del 2030.

El departament de Medi Ambient continuarà treballant en els cursos específics de formació i autorització de lampistes i climatitzadors. El passat mes de juny es va realitzar un curs de formació específica i s’està treballant en un acord de col·laboració amb l’Associació d’Empreses de Lampisteria i Climatització d’Andorra (Adelca) per donar-hi continuïtat durant els tres anys vinents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada