Medi Ambient presenta el calendari pol·línic d’Andorra com a ‘eina de prevenció’

Després de recollir dades sobre la incidència dels principals pol·lens presents al Principat, el Departament de Medi Ambient ha presentat aquest dijous el calendari pol·línic d’Andorra del 2012. És tracta d’una ‘eina de prevenció’, segons ha indicat el director del Departament, Marc Rossell, que mostra els nivells i la distribució dels diferents marcadors al llarg de l’any. D’altra banda, Rossell ha informat que 28 persones s’han subscrit al sistema d’alertes del web aire.ad per rebre avisos sobre la presència de de pol·len i espores de fongs a l’aire.

El director de Medi Ambient, Marc Rossell, la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del Ministeri de Salut i Benestar, Rosa Vidal, i el cap d’àrea del Laboratori Central de Salut Pública, Pere Postius, han presentat aquest dijous el Calendari Pol·línic d’Andorra 2012.

Aquesta ‘eina de prevenció’, com ho ha qualificat Rossell, recull les dades del captador situat a l’escola andorrana d’Escaldes- Engordany que mesura els nivells de pol·len i espores de fongs causants de les principals al·lèrgies. Així, es pot conèixer la incidència d’aquests elements al llarg de l’any i la seva distribució estacional i facilita la prevenció als al·lèrgics. Permet saber en quina època és més freqüent un tipus de pol·len determinat i en el moment de rebre l’alerta per l’aparició d’algun d’aquests pòl·lens, el calendari indica quan comença a pujar cada element i la tendència d’altres anys. Així, els afectats poden regular el seu tractament.

Aquesta informació estarà disponible al web aire.ad i els resultats del 2012 mostren que el pi, l’alzina i el roure van donar la major concentració de pòl·lens quant al nivell i a la durada de la seva presència al màxim nivell. Els mesos de major concentració són entre el maig i el juny. Ara a l’abril i a principis de juny, és el bedoll el que presenta la màxima concentració, segons el calendari.

 

200 visites i 28 subscrits al sistema d’alertes

La mateixa web disposa també de l’eina que es va presentar l’any passat per avisar a la població sensible sobre la presència de determinats pòl·lens. Mentre que el calendari és una referència a dades passades, el sistema d’avisos és una informació puntual que genera una alerta en relació a les dades recollides ‘aquella setmana’, ha explicat la cap d’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del Ministeri de Salut i Benestar, Rosa Vidal.

Des de la seva posada en funcionament, unes 200 persones han consultat aquest apartat del web aire.ad i 28 s’han subscrit per rebre les alertes, ha informat Marc Rossell.

Pel que fa a l’atenció dels al·lèrgics, Vidal ha assenyalat que no sempre cal la visita a un al·lergòleg ja que ‘el seguiment el pot fer el metge de referència’. Amb tot, diferents especialistes ‘pugen’ i ‘cobreixen diferents horaris durant la setmana’, ha afirmat.