El  Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha incrementat de cara a aquest 2017 els estudis sobre la caracterització dels residus, és a dir, els que determinen quins són els materials que componen les deixalles que arriben al Centre de Tractament de Residus. D’aquesta manera, es farà una anàlisi mensual amb la voluntat de disposar de més dades i més concretes per adaptar “les polítiques de gestió de residus”, tal com ha manifestat la cap de l’Àrea de Gestió i Control Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, durant la visita que ha fet juntament amb els mitjans de comunicació a la planta de tractament de residus. Els darrers estudis validats, corresponents al 2015, mostren que un 52% del que es llença a les escombraries es podria reciclar ja que es tracta de paper i/o cartró, envasos, tèxtil o vidre, és a dir, productes que es recullen de manera selectiva.

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha decidit intensificar els estudis per a la caracterització de residus. És a dir, els mostrejos que serveixen per determinar quins productes contenen les deixalles que arriben en una bossa de brossa domèstica al Centre de Tractament de Residus (CTR). D’aquesta manera, aquests estudis es faran, al llarg d’aquest 2017, cada mes, mentre que fins ara es feien de manera més puntual.

La cap d’Àrea de Gestió i Control Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, ha posat en relleu la “importància” d’aquests mostrejos “per conèixer la composició dels residus que es generen i per establir i planificar polítiques de gestió de residus”. D’aquesta manera, ha recordat que se’n fan des del 2000. El darrer del qual es tenen dades validades, el del 2015, mostrava que encara hi ha un 52% de productes que acaben a la brossa quan podrien haver estat recuperats per al reciclatge. D’aquesta manera, Ferrer ha detallat que aquestes anàlisis van mostrar que encara hi havia en una bossa de la brossa normal un 25% de paper i/o cartró, un 12% d’envasos, un 5% vidre i un 11% de tèxtil, és a dir, materials dels quals existeix una recollida selectiva a través de contenidors a la via pública. Un altre 34% era matèria orgànica.

Tot i així, Ferrer ha recordat que els volums de reciclatge al país són “força bons”, del 42%, i que l’objectiu és arribar al 50% que marquen les directives europees. A més a més, ha recordat que algunes fa molts anys que estan implantades i, en aquest sentit, l’any que ve se celebraran 20 anys de la recollida del vidre.

Ferrer ha recordat, en el marc de la visita amb els mitjans de comunicació a la caracterització dels residus, que aquest any hi ha prevista una campanya per conscienciar i informar, especialment els productors singulars, sobre la recollida selectiva, per “incentivar-la”. A més a més, és previst que es dugui a terme una prova pilot per a la recollida de matèria orgànica, d’un 10% aproximadament, del que es genera al país i en la qual hi prendran part els grans productors.

La que s’està duent a terme aquests dies és la tercera caracterització de l’any i, també, s’ha convidat escoles perquè els infants puguin comprovar el volum de productes que acaben anant a la brossa i no ho haurien de fer. Per fer el mostreig, segons ha explicat Ferrer, es pren una mostra de 200 quilograms dels residus que arriben al CTR i es fa la classificació de diferents fraccions, fins a tretze categories. Un cop separades es pesen i s’obté el percentatge del que hi ha en aquesta bossa tipus.

(Text i foto: ANA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada