silvia calvoEl  Consell de Ministres ha aprovat, a demanda de la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, la signatura de tres addendes al Conveni de col·laboració signat entre aquest Ministeri la Fundació privada Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra.

La primera relativa a la investigació en l’àmbit de la contaminació, per la qual s’aprova la realització de l’estudi d’avaluació i modelització de la contaminació atmosfèrica, les altres dues per col·laborar conjuntament a la creació del model energètic basat en el Sistema de Planificació de Llarg Abast d’Energia Alternatives (LEAP) i per la l’intercanvi de dades de radiació solar creades per l’Oficina de l’energia i del Canvi Climàtic, pel projecte “Potencial d’aprofitament del recurs solar en cobertes d’edificis del Pirineu”, que l’OBSA desenvolupa en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus.

El Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat ha valorat positivament la proposta d’un projecte d’avaluació i modelització de la contaminació atmosfèrica presentat per l’OBSA. Aquest treball respon a les necessitats que té la Unitat de Medi Atmosfèric en relació al coneixement de l’exposició de la població a certs pol·luents atmosfèrics. Els treballs es fonamenten en la concepció i posada en marxa d’un prototipus de xarxa de monitorització ambiental que ha de produir una modelització sobre els nivells d’immissió dels principals contaminants reglamentats sobre una base cartogràfica a escala urbana de les parròquies que constitueixen la vall central.

L’addenda corresponent a la creació del model energètic basat en el Sistema de Planificació de Llarg Abast d’Energia Alternatives (LEAP) té per objecte regular la col·laboració de les parts en el desenvolupament, per part de l’OBSA, de la implantació i caracterització d’escenaris energètics presents i futurs a Andorra en particular per al seu ús durant el treball de preparació del nou Pla d’Infraestructures Energètiques d’Andorra, i en general per a qualsevol ús futur. Els treballs es divideixen en una part inicial de plantejament del projecte que adequa el tractament de les dades, les parametritza i dona visibilitat als indicadors, la segona part del treball dóna continuïtat fent una actualització anual del model.

L’addenda corresponent a la temàtica sobre la radiació solar, deriva de la preparació del nou Pla d’Infraestructures Energètiques d’Andorra, pel qual el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha treballat diferents capes en format sistema d’informació geogràfica sobre el potencial solar d’Andorra en cobertes d’edificis i sobre les velocitats de vent en relació al recurs eòlic.

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i la Fundació privada Observatori de la Sostenibilitat d’Andorra van signar un conveni marc en matèria d’energia, contaminació atmosfèrica, gestió de l’aigua, canvi climàtic i altres temàtiques d’interès comú l’octubre del 2015. Aquestes dues addendes s’inclouen en el compromís comú adquirit de col·laborar en projectes de desenvolupament i recerca que siguin d’interès comú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada