La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la presidenta de l’Associació de Defensa de la Natura, Carolina Motwani, han signat, aquest dimarts, la renovació del conveni per al desenvolupament del Pla d’Actuacions per a la Conservació del Trencalòs a Andorra (PACT). El conveni preveu continuar amb les accions en favor de la conservació d’aquesta espècie, amb actuacions de seguiment de la població i de la seva reproducció, de punt d’alimentació suplementària, i també de divulgació.

La ministra ha remarcat la importància d’aquesta col•laboració amb la societat civil a través d’ADN, que ja ha donat els seus fruits, ja que ha permès tenir una parella de trencalòs nidificant a Andorra. En aquesta mateixa línia la presidenta d’ADN ha celebrat la continuïtat del projecte, que és una de les prioritats de l’associació perquè permet la conservació de l’espècie a Andorra i afavoreix la biodiversitat.

El coordinador del PACT, Àngel Bonada, ha presentat les accions realitzades els darrers anys i també l’estratègia per als propers dos anys. Ha indicat que a més d’aconseguir una parella nidificant al país, des del 2004 s’han assolit cinc reproduccions amb èxit, que han derivat en l’enlairament.

Per poder observar la reproducció i controlar l’espècie, des del 2011 es disposa d’una càmera que se situa al niu i permet fer un seguiment en directe. La intenció principal era esbrinar els motius dels fracassos en la reproducció que es donen alguns anys, i es va poder observar i documentar que en algun cas un corb es va menjar el pollet. No obstant, el darrer any es va aconseguir l’enlairament del trencalòs, convertint-se en el cinquè pollet enlairat. En aquest sentit, Bonada ha indicat que la mitjana de reproducció que s’està registrant és normal i satisfactòria.

Una altra de les mesures importants que inclou el pla és el punt d’alimentació suplementaria on es fan aportacions des del mes de novembre i quan hi ha un pollet per tal de facilitar l’alimentació al trencalòs. En aquest sentit, a més de mantenir el punt d’alimentació, durant els propers dos anys s’ampliarà la tipologia d’aliments per afavorir també l’aufrany.

A més d’aquestes actuacions, per als propers dos anys es preveu l’actualització de l’Estratègia Nacional per a la Conservació del Trencalòs a Andorra, la possible participació en a la pel·lícula Pirineos, l’edició del nou conte sobre el trencalòs i la fauna andorrana i seguir amb accions de divulgació com manteniment del web www.pactandorra.org, xerrades a les escoles i participació en congressos internacionals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada