El Ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha dit aquest dilluns, en declaracions als mitjans, que després de fer les investigacions pertinents, s’ha arribat a la conclusió que ‘la responsabilitat pel cas del vessament a la Vall d’Incles és compartida’, motiu pel qual s’han entrevistat amb cadascun dels actors implicats per tal que les respectives asseguradores responguin. Camp ha afegit que ‘si els responsables no assumeixen el cost de les reparacions, el govern actuarà i demanarà les compensacions, com es va fer en el cas de l’hotel Solana d’Arinsal’.

En les seves declaracions, després de la compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient, el ministre Camp ha volgut afegir que donaran un marge de temps als implicats per respondre, ‘sobretot després de comprovar que el vessament no està afectant al riu Valira i al riu Incles’.

El director del departament de Medi Ambient, Marc Rossell, per la seva banda, ha dit que el dilluns passat es van reunir amb els actors implicats en el vessament dels, aproximadament, 3000 litres de gasoli per acordar la manera d’actuar i ara esperen la resposta de les asseguradores.

Per al responsable de Medi Ambient, el més important ara és esbrinar fins a quin grau arriba l’afectació del subsòl i reparar els danys recuperant tot l’hidrocarbur. Rossell ha destacat que el govern ja ha assumit una part de la despesa de la reparació, uns 6.000 euros sense comptar la mà d’obra, que es van haver de gastar d’urgència. Ara, diu, correspon a la Batllia i les asseguradores determinar el límit de la responsabilitat de cada part.

Rossell ha volgut també insistir en què ‘ha estat un accident, fruit d’un cúmul de circumstàncies’. Per tant les mesures són només administratives i no es prendran, de moment, mesures penals. De qualsevol manera, correspon a la Batllia depurar responsabilitats, després dels deu dies que els implicats tenen per presentar al·legacions. El departament de Medi Ambient es concentra ara en trobar la part d’hidrocarbur que roman a la Vall d’Incles.

Una petita part dels 3000 litres vessats va anar a parar a la depuradora de Canillo, s’han pres mostres i s’han enviat a analitzar fora del país. S’especula, però, amb que la major part del gasoli hagi filtrat cap als fonaments de l’edifici o cap a l’interior del sol entre les roques. De moment es desconeix, però Rossell ha lamentat que ‘si ha arribat molt al fons de la roca, a 100, 200 o 300 metres de profunditat, serà molt difícil, gairebé impossible, de recuperar’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada