El director de Medi Ambient, Marc Rossell, ha visitat aquest dimarts el Centre de Triatge d’Envasos de la Comella, per comprovar sobre el terreny els primers resultats de l’estudi de caracterització dels residus d’Andorra (Modecom) que es duu a terme des d’aquest dilluns 27 de maig i fins el pròxim 7 de juny. En aquest sentit, Rossell ha especificat que d’entrada es detecta una necessitat de millorar el reciclatge d’envasos, ja que els nivells de productes impropis són encara molt elevats.

A l’inici del Pla Nacional de Residus, l’any 2000, es va fer una primera caracterització (composició i característiques essencials) dels residus sòlids urbans d’Andorra, per valorar-ne la composició i dissenyar així un conjunt d’accions per la millora de la gestió de residus al país. Posteriorment, i cada 5 anys, s’han fet unes caracteritzacions de la brossa d’escombraries amb l’objectiu d’actualitzar el Pla i els seus objectius.

L’any 2012 es va realitzar la darrera caracterització dels residus sòlids urbans per l’actualització del Pla Nacional de Residus. Per disposar d’informació en continu, el departament de Medi Ambient ha optat per fer un estudi anual simplificat que contempli únicament els principals tipus de residus i comparar els resultats amb els del 2012 i anteriors.

D’aquesta manera, es podran avaluar els rendiments actuals de les recollides selectives i l’assoliment dels objectius establerts en el Pla nacional de residus 2012-2016. La caracterització es fa amb residus procedents de la recollida de sòlids urbans dels diferents comuns, en les quals es fa una separació en 13 categories. Sobre totes elles es fa una determinació de la humitat i sobre el material de mida inferior a 2 cm es pot fer una determinació analítica d’alguns components.

Les principals dades que es van obtenir amb l’estudi del 2012 són que la composició de residus en pes humit mostra un elevat potencial de millora atès que encara hi són fortament presents:

– Els papers-cartrons (17,5%) dels quals cal avaluar quin percentatge és realment reciclable per les característiques que presenta.

– Els envasos lleugers i metàl·lics recuperats (15,2%)

– Els vidres (3,5%)

El major pes específic dins de la fracció residus sòlids urbans correspon a la fracció orgànica, amb un 44,6%. També es fa una caracterització del contingut del contenidor groc de manera a determinar la quantitat d’impropis que hi són dipositats.

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada