Mateu inaugura la 9ena Conferència de Presidents de Parlament dels Petits Estats d’Europa

petits-estatsEl Síndic General, Vicenç Mateu, ha inaugurat aquest matí la 9ª Conferència de Presidents de Petits Estats d’Europa que se celebra a la seu del Consell General.

L’actualitat i les perspectives de futur que han d’afrontar els Petits Estats han centrat la primera part de la Conferència, que ha comptat amb la intervenció del Catedràtic de ciència política de la Facultat de dret de la Universitat de Barcelona, Pere Vilanova.

Vilanova ha centrat la seva exposició en el paper dels Estats com a actors internacionals. En aquest sentit, el catedràtic considera que la globalització és un procés que ha comportat la fragmentació i la fragilització dels Estats. Segons Vilanova el problema principal és que les organitzacions internacionals i els Estats no tenen una relació horitzontal, sinó vertical fet que s’evidencia especialment en la resolució de conflictes internacionals on hi ha una contradicció entre el dret d’ingerència i el dret de protecció.

Vilanova ha instat als Petits Estats a unir-se per defensar el seu paper com a mediadors neutrals, eficients i creïbles en la resolució de conflictes internacionals.

En el torn d’intervencions els màxims representants dels Parlaments assistents han subratllat la capacitat dels Petits Estats per unir esforços en matèries d’interès comú a nivell regional i defensar-les de manera unitària en el marc dels organismes internacionals.

Els assistents també han destacat la facilitat dels Petits Estats per implementar nous mecanismes de participació i transparència democràtica esdevenint un referent a nivell internacional.

En la segona part els participants han valorat la sortida de la crisi dels Petits Estats a nivell dels criteris adoptats i els resultats obtinguts. En aquesta ocasió ha obert el torn d’intervencions el catedràtic d’Economia aplicada a la Facultat de ciències econòmiques de la Universitat de Barcelona, Francesc Granell que ha plantejat el debat que es viu en el si de la Unió Europea entre impulsar polítiques de creixement, fet que comporta un increment del deute, o bé, aplicar mesures d’austeritat.

Granell també ha destacat les limitacions dels Petits Estats alhora de negociar davant les polítiques fixades pels grans mercats. D’altra banda, ha posat de manifest l’interès per part dels grans estats per prioritzar la transparència fiscal i l’eliminació dels paradisos fiscals fet que ha afectat directament als Petits Estats en detriment dels grans estats o d’estats no europeus.

En la mateixa línia que Pere Vilanova, Francesc Granell també ha instat als Estats com a potenciadors de valors democràtics ja que la majoria d’ells han sabut mantenir amb èxit tradicions mil·lenàries i al mateix temps afrontar reformes estructurals per adaptar-se a una societat moderna, i ho han fet fomentant els valors de l’estat de dret i de la pau.

La Conferència es reprendrà demà on es debatrà sobre l’aportació dels Petits Estats a la governança democràtica. En aquesta ocasió intervindrà el catedràtic de ciència política i de l’administració a la Facultat de dret de la Universitat de Barcelona, Jordi Capo.

A la Conferència hi han assistit els presidents o representants de parlaments de 8 Petits Estats europeus. L’acte es clourà demà amb l’adopció d’una declaració comuna.

TOTES LES NOTÍCIES