Mateu defensa el Coprincipat al seu discurs a Casa de la Vall

El síndic general ha tornat a defensar, una vegada més, la figura del Coprincipat com l’element bàsic i fonamental perquè Andorra pugui ser actualment “pròspera i independent”. Així ho ha apuntat durant el discurs institucional a Casa de la Vall en motiu del Dia de Meritxell, i ho ha fet arran de les darreres crítiques rebudes, sobretot, aquelles vingudes més enllà de les fronteres expressades amb la crema d’una fotografia del copríncep, Joan-Enric Vives, durant la festa major de la Seu d’Urgell per protestar contra la prohibició d’avortar a Andorra.

“El Coprincipat és la màxima expressió d’equilibri que ha permès mantenir la singularitat, és el gran pacte cívic”, ha apuntat Mateu que ha demanat “rigor i honestedat intel·lectual” a l’hora d’exposar les legítimes idees de cadascú. “Que no es falti a la veritat i no s’oblidi interessadament una part de la qüestió”. El síndic general s’ha qüestionat si s’han transmès correctament els valors actuals del Coprincipat als més joves, i no en els “termes feudals com alguns fan caricatura”, ha criticat. És per això que ha demanat fer una reflexió conjunta en el marc del “lliure debat d’una societat plenament democràtica”.

També ha reclamat que no es creïn debats “artificials o forçats” i no jugar al joc de la desestabilització perquè “fa mal a tot el país”.