Enunciat d’un petit problema matemàtic, dels anomenats de falsa posició que, per un moment, us farà ballar el cap, però, plantejat altrament, les xifres comprovareu que quadren:
En finalitzar la jornada laboral, tres companys de feina, decideixen anar junts al bar de la cantonada a fer l’aperitiu. Seuen a l’entorn d’una de les taules. El cambrer es planta davant seu i els demana què volen prendre. Cada un vol una cervesa i una tapa. D’immediat el cambrer els serveix tot a taula. Els tres comparteixen les tapes, mentre beuen i coversen.
Preveient retornar aviat cap a llurs domicilis i deixar la taula lliure per a altres clients del bar, els comensals li demanen al cambrer quant puja la festa. El cambrer els respon que no ho sap, però ho demanarà a caixa. Li contesten que no cal que faci dos viatges a la barra: un per a saber l’import i un altre per a cobrar les consumicions fetes pel trio de companys de feina. Un sol viatge és suficient.
Cada un dels tres reunits entorn de la taula, lliura al cambrer 5 euros. En total, el cambrer ha rebut 15 euros. A la barra, al cambrer li diuen que la consumició total de la taula en qüestió puja en conjunt 10 euros. Dels 15 euros que ha rebut, el cambrer, 10 els paga a caixa, 2 el molt murri se’ls queda a la butxaca, i en retorna en mà 1 a cada comensal.
Reflexió:
Si cada un dels tres companys de feina ha entregat al cambrer 5 euros i els ha estat retornat 1 a cada un, significa que cada un d’ells han esmerçat 4 euros. El problema ve ara, perquè amb el plantejament que faig les xifres no quadren, com podeu veure:
3 x 4 euros = 12 euros + 2 euros que el cambrer s’ha quedat, fa 14 euros. On és l’euro que falta?