Massa creu que el Consell ha estat ‘coherent’ amb la Constitució en rebutjar la despenalització de l’avortament

L’exsecretari personal del copríncep episcopal, Joan Massa, ha afirmat aquest dilluns que el Consell General es va comportar d’acord amb el que diu la Constitució i als pactes que van portar a la redacció d’aquesta en relació a la decisió sobre l’avortament. Massa ha considerat que la Constitució té ‘mecanismes interns’ que preveuen com canviar els pactes actuals i fer-ne de nous, però ha considerat que el Consell ha estat ‘coherent’ amb aquests acords en rebutjar la presa en consideració de la proposició de llei per despenalitzar l’avortament en tres supòsits. L’exsecretari del copríncep ha compartit conferència amb el representant del copríncep francès, Pascal Escande, qui ha recordat que la figura del copríncep és un ‘cap d’Estat indivís’ i que per això hi ha d’haver una entesa, però també ha apuntat que la Constitució ja preveu que una llei entri en vigor amb la signatura de només un d’ells.

Sota el títol El pacte del coprincipat abans i després de la Constitució, l’exsecretari personal del copríncep episcopal, Joan Massa, i el representant del copríncep francès, Pascal Escande, han estat els protagonistes del segon dels debats del cicle organitzat pel Consell General per celebrar el 20è aniversari de la Constitució.

Com han explicat els mateixos ponents, el debat s’ha dividit en dues parts. La primera per tractar els pactes entre els coprínceps des del segle XXI i els pareatges fins la Constitució i la segona a partir de l’entrada en vigor del text fins l’actualitat.

La primera, a càrrec de Joan Massa, ha servit per recordar tres grans pactes que es van assolir des de la seva arribada al Principat. El del 1975 que es concreta amb la Memòria de Reforma Institucional del 1978 i reconeix l’Estat de dret, la representació de les parròquies al Consell i el Tribunal Constitucional; el del 1981 que es va traduir amb la constitució del Govern d’Andorra i la separació de poders el 1982 i, per últim, els pactes de 1992 que van donar lloc a l’aprovació de la Constitució un any més tard.

En la segona, Escande ha exposat les relacions d’entesa per al funcionament del coprincipat després de l’aplicació d’aquest text. El representant del copríncep francès ha recordat que la figura del copríncep l’ocupen dues persones però és ‘un cap d’Estat indivís’ i per tant ‘s’han d’entendre per exercir les competències’.

Tot i que ha reconegut que cada copríncep té ‘responsabilitats diferents’ ha indicat que encara que no hi hagi entesa en algun tema hi ha ‘mecanismes’ dins la Constitució que permeten que puguin continuar amb les seves competències. ‘La Constitució preveu que una llei entri en vigor amb la signatura d’un sol’, ha recordat.

També ha fet referència als pactes que van donar pas a la Constitució l’exrepresentant del copríncep episcopal, qui ha indicat que el Consell General ha estat ‘coherent’ amb aquests acords a l’hora de no prendre en consideració la proposició de llei per despenalitzar l’avortament en tres supòsits.

Segons Massa, ‘la Constitució té mecanismes interns que preveuen com es pot canviar i com es poden fer nous pactes’ i si es vol modificar el text ‘el poble és sobirà’, ha afirmat.

TOTES LES NOTÍCIES