Martí vol que s’esculli el seu successor, com a molt tard, a principis de l’any vinent

El  cap de Govern, Toni Martí, ha inaugurat aquest dilluns a la tarda la 34a Universitat d’Estiu d’Andorra, un dels actes que, tal com ha indicat, assenyalen la represa de l’activitat després de l’estiu. Martí ha destacat que el nou curs polític vindrà marcat pel debat d’orientació política de la setmana vinent, i també pel fet que quedarà poc més d’un any per a les eleccions generals.

En aquest sentit, el cap de Govern ha avançat que té diverses preferències quant al candidat demòcrata que el substituirà, i que aquesta qüestió s’ha de decidir a finals d’any o, com a molt tard, a principis de l’any vinent. Pel que fa a la Universitat d’Estiu, que enguany gira entorn de la tecnologia i la humanitat, Martí ha destacat que, en qüestions com la regulació de la reproducció assistida amb la qual el Govern està treballant, s’ha de trobar un equilibri “entre el que permet la tecnologia i el que estem disposats a permetre fer des d’un punt de vista ètic”.

Així mateix, ha avançat que, abans de presentar la legislació que s’està preparant, es debatrà amb tots els grups parlamentaris, perquè es tracta d’un tema sensible.

El cap de Govern, Toni Martí, considera, a nivell personal, que Demòcrates per Andorra ha d’escollir el seu successor a finals d’aquest any o a principis de l’any vinent. Així ho ha manifestat aquest dilluns als mitjans de comunicació després de la inauguració de la 34a edició de la Universitat d’Estiu d’Andorra. Martí, que no ha volgut parlar de noms, ha dit que té preferències, “en plural”, ja que “hi ha diversos candidats que ho poden fer molt millor que jo mateix”. A més, s’ha mostrat convençut que, a l’hora d’escollir-lo, “hi haurà unanimitat en el nom i es farà dins de la normalitat més absoluta”.

Tot i recordar que en aquest inici de curs polític quedarà poc més d’un any per a les eleccions, també ha assegurat que queden coses per fer, i és per aquest motiu que té previst marcar les prioritats per a la recta final de legislatura durant el debat d’orientació política que se celebrarà la setmana vinent. Una de les qüestions cabdals és la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, de la qual Martí ha avançat que està prevista una nova reunió el 8 o 9 d’octubre per tractar l’estatus del tabac, de manera que durant el setembre la ministra Maria Ubach mantindrà reunions amb els representants del sector.

Debat previ amb els grups parlamentaris per la reproducció assistida

Durant la inauguració de la Universitat d’Estiu, Toni Martí ha fet èmfasi en el fet que la ciència i la tecnologia poden ser una arma de doble tall, i ha posat d’exemple les tecnologies de la informació, que permeten unes comunicacions més ràpides però també comporten riscos quant a seguretat, intimitat i de dret a una informació veraç i contrastada. També s’ha referit a la regulació que s’està fent en matèria de genètica i reproducció assistida, on considera que s’ha de trobar un equilibri entre “el que la ciència permet fer i el que des d’un punt de vista ètic estem disposats a fer”. Així, Martí creu que a Andorra s’arribarà “fins allà on el legislador voti”, i ha avançat que, abans que el Govern presenti el projecte de llei, hi ha la intenció de fer “un petit debat amb tots els grups parlamentaris per saber la seva opinió”. De fet, considera que “no seria normal” presentar un text com aquest sense fer un debat previ, ja que és una qüestió sensible però necessària. També ha reiterat que la regulació no es fa pensant en l’interès d’un únic centre com és l’Institut Marquès, sinó que seran els consellers generals els que decideixin “quin tipus d’empresa es podrà o no instal·lar al país”.

Xerrada de José Manuel Sánchez

La conferència que ha donat el tret de sortida a la Universitat d’Estiu d’enguany ha estat la de José Manuel Sánchez, doctor en física i catedràtic d’història de la ciència a la Universitat Autònoma de Madrid. Durant la xerrada, titulada ‘Tecnologia i ciència, motors de la història de la humanitat’, Sánchez ha fet un recorregut històric de la relació entre la tecnologia i la ciència i com aquesta ha influït als canvis de la humanitat.

Segons el conferenciant, els avenços tecnològics no sempre han vingut impulsats per la ciència, sinó que molts s’han generat arran d’altres mètodes, com l’habilitat manual o la prova i error. Com a exemple ha posat la màquina de vapor, que va comportar importants conseqüències socials i moltes aplicacions pràctiques, i que Sánchez assegura que no va ser inventada a través de cap coneixement científic.

ANA

1 comentari

  1. vumzsrvaw,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES