El  cap de Govern, Toni Martí, ha donat més detalls aquest dijous sobre el principi d’acord al qual s’ha arribat amb els comuns per reformar les competències i les transferències, i ha deixat clar, davant les preguntes del conseller d’SDP Víctor Naudi, que el text no està tancat sinó que està sotmès a les modificacions que vulguin aportar els grups parlamentaris, amb qui es reuniran a partir de la setmana vinent. De fet, Martí ha remarcat aquesta qüestió fins al punt que ha assegurat que li agradaria que el text fos presentat, no pel Govern o pels comuns, sinó a través d’una proposició de llei consensuada entre tots els grups parlamentaris.

El cap de Govern també ha donat a conèixer més criteris que s’introduiran en el repartiment de transferències. Així, es tindran en compte, entre d’altres, les pernoctacions de cada parròquia, el compliment normatiu de cada Comú, les polítiques d’inversió en projectes d’interès nacional, o el nombre de persones grans i d’infants de cada parròquia. A més, el nou repartiment també tindrà la solidaritat com a “concepte bàsic”. Segons ha pogut saber l’ANA, la voluntat és que es creï una bossa de solidaritat que s’utilitzarà en cas que algun Comú, amb els nous criteris, no arribi a la xifra que està percebent actualment.

El conseller general Víctor Naudi ha lamentat que la reforma de les competències i les transferències no s’hagi abordat des de l’inici fent partícip el Consell General. Toni Martí ho ha justificat pel fet que “calia fer la negociació per etapes”, i ha recordat que durant el mandat de Jaume Bartumeu també es va procedir de la mateixa manera. Així, Martí ha anunciat que durant la setmana vinent s’han tancat diverses reunions preliminars amb cadascun dels presidents dels grups parlamentaris on es lliurarà tota la documentació que s’ha tancat, per tal de mantenir una primera reunió conjunta el pròxim 20 de març, amb l’objectiu d’assolir un consens i poder entrar un text a tràmit parlamentari abans de finals d’any.

El cap de Govern també ha informat que hi ha un text de modificació de la Llei de competències “no tancat i sotmès a les aportacions”, mentre que pel que fa a la Llei de transferències, “el text no està redactat línia per línia”, sinó que el que s’ha fet és pactar “la filosofia amb els conceptes amb els quals estem d’acord”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada