El cap de Govern, Antoni Martí, es troba aquest dijous a Estrasburg en visita oficial al Consell d’Europa, una visita que ha tingut com a acte central el discurs ofert davant l’assemblea parlamentària.

La jornada s’ha iniciat amb una reunió amb el president de l’assemblea parlamentària, Jean-Claude Mignon, i amb el comissari de Drets Humans, Nils Muiznieks, trobades en les que ha participat l’ambaixador Josep Dallerès i en les que s’ha fet balanç de la presidència andorrana del Consell d’Europa, que es clou el 19 de maig vinent.

El cap de Govern s’ha adreçat posteriorment als membres de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, una compareixença que ha afrontat amb una “profunda emoció”. Martí ha titllat l’entrada d’Andorra a l’ONU i les Nacions Unides com “la culminació de les aspiracions de generacions d’andorrans que desitjaven veure el Principat plenament integrat en la comunitat internacional”.

Martí ha defensat el paper de les institucions internacionals en l’actual situació de crisi. “Els sotracs econòmics i financers han demostrat com en són de fràgils els equilibris que sustenten les nostres societats i com n’és d’elevat el risc que les crisis alimentin els enemics dels drets humans i la democràcia”.

En la seva intervenció, Martí ha subratllat el procés de reforma en el que està immersa Andorra. “Si fa 20 anys Andorra culminava l’homologació del seu sistema polític i institucional, ara és el moment de garantir l’homologació del nostre sistema econòmic”, ha dit el cap de Govern, que ha fet referència explícita a la reconversió del sistema econòmic com “el repte que Andorra té en aquests moments”.

I aquesta reconversió fa necessari passar de l’excepcionalitat a l’homologació i del tancament a l’obertura. L’homologació ha ocupat una part important de l’al·locució del cap de Govern: “En quatre anys Andorra haurà passat d’un sistema fiscal que podríem qualificar de sui generis i basat únicament en la imposició indirecta, a un sistema fiscal completament homologable, amb un equilibri raonable entre imposició directa i indirecta”. I també han ocupat un lloc destacat en el seu discurs l’obertura econòmica i la negociació de Convenis de no Doble Imposició, que ha qualificat com a mostres del “ferm compromís d’Andorra per una major integració de la nostra economia amb les economies del nostre entorn sobre la base de la cooperació transparència i l’equitat”.

Martí ha refusat parlar d’homogeneïtzació i ha defensat el manteniment dels trets diferencials del país. Fent un paral·lelisme amb el procés constituent i el manteniment de les institucions ancestrals, ha assegurat que el país vol continuar avançant pel camí de la cooperació i l’homologació “sense perdre allò que ens fa únics”.

I amb aquest mateix esperit Andorra busca un lloc en la Unió Europea, amb un full de ruta basat en posicionar-se en “una estructura com l’Espai Econòmic Europeu o similar”. El cap de Govern ha subratllat que tot el procés de reformes estaria “incomplet” si no va acompanyat d’una “major participació del nostre país en el mercat interior europeu” i va apel·lar al suport dels estats europeus per aconseguir aquest objectiu: “Necessitem de la complicitat, la comprensió i l’ajuda dels nostres veïns europeus”.

La jornada s’ha iniciat amb una reunió a primera hora del matí amb el president de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, Jean-Claude Mignon. Mignon ha felicitat la feina de la presidència andorrana i ha destacat la gran tasca realitzada durant aquests mesos per l’ambaixador Dallerès. El president de l’assemblea parlamentària ha afirmat que Andorra té des de fa anys una gran imatge al Consell d’Europa i que l’organisme valora la implicació del Principat en pro de drets humans i la democràcia a Europa.

El cap de Govern ha manifestat la importància històrica que té el Consell d’Europa per Andorra. Alhora, ha destacat que Andorra ha assumit la presidència conscient de la responsabilitat i la implicació que comporta. Posteriorment, Antoni Martí ha procedit a la signatura del llibre d’honor del Consell d’Europa

El cap de Govern ha tingut ocasió de trobar-se posteriorment amb el comissari de Drets Humans, Nils Muiznieks. Els comissari ha destacat la bona presidència andorrana i ha agraït que s’hagi triat l’educació dels drets humans com a prioritat, una consideració que cap de les presidències havia tingut present. També ha valorat de manera molt positiva que entre les altres prioritats s’hagi inclòs l’educació.

El cap de Govern, per la seva banda, ha agraït la feina que fa el comissari per implantar de manera efectiva els drets humans a tot el continent. Antoni Martí ha manifestat que en els moments de crisi com l’actual cal insistir encara més a través de l’educació en els valors fonamentals com son els drets humans i les llibertats fonamentals.

L’ambaixador Josep Dallerès ha destacat la campanya de promoció de la Convenció Europea de Drets Humans a traves de la pagina web del Consell d’Europa i les xarxes socials. Dallerès considera que és una bona eina per apropar la Convenció a un públic jove i opina que caldria continuar aquesta campanya més enllà de la nostra presidència.

Durant la tarda, el cap de Govern ha mantingut reunions de treball amb la secretària general adjunta del Consell d’Europa, Gabriella Battaini-Dragoni, i el president de la Comissió de Venècia, Giovanni Buquicchio. Battaini-Dragoni ha felicitat el cap de Govern pels sis mesos de presidència i s’ha referit a que Andorra està molt ben valorada entre els estats membres.

També ha volgut destacar l’alta implicació dels petits països quan assumeixen la presidència del comitè de ministres del Consell d’Europa. La secretària general adjunta ha fet referència explícita a l’al·locució del cap de Govern davant l’assemblea subratllant la voluntat de transparència i de diàleg d’Andorra. El cap de Govern, per la seva banda, ha afirmat que la presidència del Consell d’Europa ha servit perquè la ciutadania conegui millor la institució i la importància de ser-ne membre.

La trobada amb el president de la Comissió de Venècia ha girat al voltant de la tasca d’aquest òrgan consultiu del Consell d’Europa, un òrgan encarregat dels afers constitucionals i que juga un paper primordial en la gestió i la prevenció dels conflictes mitjançant l’elaboració de normes i consells en matèria de dret constitucional. Buquicchio ha remarcar el compromís andorrà en favor dels drets humans i l’estat de dret, mentre que Martí ha volgut destacar que la Constitució andorrana incorpora la Declaració Universal dels Drets Humans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada