El cap de Govern, Toni Martí, s’ha mostrat satisfet aquest dimecres que la reforma de les competències i les transferències tiri endavant gràcies al suport del grup parlamentari liberal.

En canvi, ha mostrat la seva sorpresa per les crítiques del PS, i ha lamentat que per una discrepància en la qüestió de les transferències hagin d’acabar també votant en contra de la modificació de la Llei de competències. Respecte a la proposta de repartiment de transferències socialdemòcrata, que donaria més diners a Andorra la Vella, Martí ha assegurat que les parròquies més poblades “reben més diners, abans i ara”. I sobre el fet que no totes les parròquies hagin desplegat les figures impositives existents, ha recordat que la Llei de finances comunals no les obliga a fer-ho, però que malgrat tot, s’ha arribat a l’acord que en un termini de dos anys s’hagin d’aplicar totes per evitar penalitzacions. Amb tot, el cap de Govern ha respost al PS que “si anem a comparar, s’ha de comparar tot”, assegurant que és cert que Canillo no aplica l’impost d’inquilinat, però, per exemple, el dret de construcció no és igual a totes les parròquies. Martí també ha assegurat que la modificació de les dues lleis “no és una reformeta”, sinó un avenç molt significatiu després de 25 anys.

Toni Martí ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la reforma del model de competències i de transferències als comuns pugui tirar endavant, ja que amb tota probabilitat, rebrà el suport de 24 o 25 vots, “el consens màxim al qual es podia assolir”. Així, ha agraït al grup parlamentari liberal que, malgrat defensar que cal un informe vinculant dels comuns per a cessions gratuïtes de terreny per a projectes d’interès nacional, “no hagi dit o tot o res” com sí que considera que han fet els consellers del PS.

Martí ha defensat que la modificació de competències acordada “no és una reformeta”, i ha citat canvis com el fet que els comuns hagin acceptat cedir terrenys gratuïtament, o que s’hagin clarificat les competències en matèria de carreteres secundàries, manteniment dels torrents o reformes de ponts.

En matèria de transferències, el cap de Govern ha destacat que s’ha aconseguit el gran objectiu, que era que els comuns renunciessin a més diners “en favor de la sostenibilitat general”, i ha explicat que els criteris de repartiment s’han fet pensant en què els comuns, amb la seva situació actual, estiguin confortables. Martí ha assegurat que totes les propostes que s’han aportat, incloent la del PS, s’han fet partint de la base de la filosofia de repartiment proposada pel Govern. “En línies generals, el PS està d’acord gairebé amb tot, però es ven com es ven”, ha lamentat.

En relació a la proposta socialdemòcrata, que dona més pes a la població i a les xarxes, de manera que sortirien guanyant Andorra la Vella i Sant Julià, Martí ha assegurat que les parròquies amb més població han rebut sempre més diners, i que ara també. També ha agraït a Conxita Marsol i a Josep Miquel Vila “que hagin dit el que pensaven i que s’hagin defensat”, però assegura que Marsol no ha demanat 800.000 euros més tal com proposa el PS. A més, el cap de Govern ha assenyalat que mentre que a la capital les transferències no són ni un 30% del pressupost, a Ordino són gairebé un 70%, “perquè no tenen la capacitat de generar tants ingressos”. També ha afegit que Andorra la Vella o Escaldes-Engordany no tenen la problemàtica de tenir una estació d’esquí deficitària, com és Arcalís.

Així, tot i que és cert que alguna parròquia no ha desplegat totes les figures impositives possibles, el cap de Govern ha assegurat que la comparativa d’impostos feta pel PS “no s’ajusta a la realitat” i ha alertat que “si anem a comparar, s’ha de comparar tot”, perquè impostos com el dret a construcció és més car a Ordino que a Andorra la Vella. Pel que fa a les figures impositives que preveu la Llei de finances comunals, s’ha arribat a l’acord que en un termini de dos anys totes les parròquies les hauran d’aplicar totes, encara que sigui en el nivell mínim, ja que si no es veuran penalitzades en l’import de la transferència.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada