Martí reitera la voluntat de cooperar amb la construcció de societats més justes i solidàries

El cap de Govern, Antoni Martí, ha intervingut aquest matí a la Cimera de la Francofonia que se celebra a Erevan, Armènia, on ha defensat el multilateralisme com eina indispensable per a la cooperació entre les nacions en un món cada cop més interconnectat i globalitzat. En aquest sentit, Antoni Martí, ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva per a la construcció de societats justes i solidàries i s’ha referit al paper essencial de l’educació per a la formació de ciutadans responsables i sensibles als preceptes de la democràcia i els drets humans, afirmant que l’educació en valors s’ha convertit en una prioritat política per al Principat.

En la seva darrera intervenció davant els caps d’Estat i de Govern membres de la Cimera de la Francofonia, Martí ha explicat que Andorra té el privilegi de pertànyer a les comunitats de parla francesa i iberoamericana, així com a la de països de parla portuguesa com membre observador. Martí ha afirmat que aquests fòrums, més enllà del vincle d’unió a través de la llengua, esdevenen un espai indispensable per actuar entre països, i adoptar compromisos clars en temes claus com el canvi climàtic, la pau, la lluita contra el terrorisme, els drets socials i democràtics, o les problemàtiques migratòries, entre d’altres. En aquest sentit, el cap de Govern, ha mostrat la voluntat d’organitzar una trobada dels quatres espais lingüístics, francès, espanyol, portuguès i anglès) durant la Cimera Iberoamericana del 2020 que hauria d’acollir Andorra.

Martí s’ha referit al potencial de la comunitat francòfona per a trobar mecanismes innovadors per intercanviar coneixements i bones pràctiques que impulsin un desenvolupament sostenible, respectuós amb la diversitat cultural i responsable amb el medi ambient.

El cap de Govern també s’ha volgut afegir a les mostres de condol per la mort de Charles Aznavour, ambaixador cultural de la llengua francesa, i la del president del Vietnam, així com per a les víctimes del darrer terratrèmol que ha patit Haití.

En la 17a cimera de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), que s’ha celebrat aquesta setmana a la ciutat armènia de Yerevan, s’ha nomenat a la nova secretària general, la ruandesa Louise Mushikiwabo.