francofoniaEl  cap de Govern, ha exposat el compromís d’Andorra pel que fa a l’acció climàtica, el creixement econòmic sostenible, l’accés a l’educació i l’impuls de les polítiques d’igualtat en la seva intervenció d’aquest diumenge a la Conferència dels caps d’Estat i de Govern de la Francofonia.

El cap de Govern, acompanyat de l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, ha intervingut aquest diumenge en la XVI Conferència de caps d’Estat i de Govern de la Francofonia, que s’ha dut a terme durant el dissabte i el diumenge a la capital de Madagascar, Antananarivo. Les sessions de treball s’estan desenvolupant sota el títol “Creixement Compartit i desenvolupament responsable”, dos conceptes, en paraules de Martí, inseparables i intrínsecament lligats.

El cap de Govern ha afirmat que Andorra ha transformat necessàriament el seu model econòmic, respectant els seus sectors tradicionals però apostant per la diversificació i la recerca de noves àrees de creixement. Una obertura que s’ha dut a terme desenvolupant gradualment un sistema fiscal integral en línia amb els estàndards internacionals. En aquest senti, Martí ha assegurat que la negociació en curs per un acord d’associació amb la Unió Europea és un pas més en el procés de transformació al que Andorra s’ha compromès.

El cap de l’executiu ha manifestat davant la comunitat internacional aplegada a Madagascar que el desenvolupament sostenible i responsable ha de preservar els recursos naturals i humans. Martí ha manifestat que Andorra té un ferm compromís amb l’agenda 2030 i que l’Acord de París és ara una prioritat pel Govern del Principat. Els resultats de la COP 22, celebrada en els últims dies a Marràqueix, ha explicat Martí, confirmen que Andorra participa decididament en la implementació de l’acord per fer front als reptes del clima. El cap de Govern s’ha referit a l’aposta per un nou model energètic i per la sensibilització per l’ús del transport no contaminant que està duent a terme l’Executiu.

En el seu discurs, Antoni Martí, ha incidit especialment en el fet que el creixement i el desenvolupament sostenible va estretament lligat amb un model educatiu integrador que garanteixi la formació de ciutadans responsables i preparats per una societat inclusiva i solidària. Martí ha conclòs que el compromís d’Andorra per a les polítiques de creixement i desenvolupament sostenibles són clares i que el camí està traçat.

L’agenda del cap de Govern ha inclòs diverses trobades bilaterals, entre les quals amb el seu homòleg a Mònaco. Antoni Martí s’ha reunit amb el ministre d’Estat, Serge Telle, amb el qual han pogut fer el punt de l’avançament de l’agenda negociadora amb Europa. Martí i Telle han conversat llargament al voltant de l’estat de les negociacions compartides, tant pel que fa al marc institucional comú com per les negociacions bilaterals que cada Estat està duent a terme. Ambdós mandataris han coincidit en què cal compartir una posició conjunta en aspectes en els quals convergeixen els interessos dels dos països. En aquest sentit han parlat particularment, de la posició pel que fa a la lliure circulació de persones, on han coincidit que cal buscar fórmules adequades a les particularitats dels petits Estats per tal de preservar el mercat laboral. Antoni Martí i Serge Telle han acordat trobar-se imminentment en reunió conjunta, també amb San Marino, per continuar compartint posicions en la negociació amb Europa.

En la trobada mantinguda amb el cap de Govern i president de la Confederació Suïssa, Johann N. Schneider-Amman, s’ha tractat l’encaix a Europa dels dos països. Ambdós mandataris han compartit les posicions dels dos Estats amb els negociadors europeus en aspectes com la lliure circulació de persones i també han compartit aspectes relacionats amb temes de fiscalitat internacional. Martí i Schneider-Amman han emplaçat una reunió entre els ministres d’Afers Exteriors dels dos països en els pròxims mesos per compartir experiències i posicions conjuntes.

Durant la seva estada a Antananarivo, el cap de Govern també ha participat en els esdeveniments organitzats en el marc de la Conferència, com la trobada adreçada al jovent “Libres Ensembles” del passat divendres, organitzada amb l’objectiu de fomentar els valors de convivència i tolerància que propugna la OIF. La trobada va congregar un centenar de joves que van participar en tallers, conferències i taules rodones centrades en la llibertat d’expressió en tots els seus àmbits incidint en els relacionats amb la radicalització extremista dels joves.

L’OIF és un organisme que compta amb 80 països o territoris membres (Estats i Governs): 54 membres de ple dret, entre ells Andorra, 3 països associats, i 23 països observadors. Els seus principals objectius són: l’impuls i la preservació de la llengua francesa i la cooperació entre els estats francòfons en diversos àmbits.

(Foto: SFGA)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada