El  cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que la població “té dret a discrepar” sobre projectes que s’estan desenvolupant, com és el cas de l’heliport nacional, la subestació de FEDA a l’Aldosa i la plataforma de Soldeu, però ha recordat que són “beneficiosos per la ciutadania en general” i que un Govern “ha de governar per l’interès general”. A les plataformes i als contraris, els ha garantit que l’executiu farà pedagogia per explicar com es desenvoluparan els projectes i per demostrar que “res s’ha fet per caprici”. I a Joan Viladomat, que és qui ha presentat el recurs contra la plataforma esquiable, li ha recordat que el Govern inverteix a Soldeu però també al Pas de la Casa, on hi està fent diversos treballs d’embelliment.

“Més enllà d’estar enfadat, com a cap de Govern ho he d’assumir tot i mirar de convèncer que sobre el que és beneficiós per la ciutadania en general”. Aquestes han estat les paraules de Toni Martí durant la seva visita a Engolasters, en relació a les diferents plataformes i contraris que estan sorgint les darreres setmanes per projectes en curs. Projectes com l’heliport nacional, la subestació elèctrica que FEDA ha de construir a l’Aldosa o la plataforma esquiable de Soldeu. En aquest darrer cas, és el director general de Saetde, Joan Viladomat, qui ha presentat un recurs contra la declaració d’interès nacional per part del Govern.

Martí ha plantejat que la gent “té dret a discrepar” però també els ha recordat que, quan es governa, “s’ha de fer per l’interès general”, copsant l’opinió de la majoria. En aquest sentit, ha plantejat que “ningú discuteix que s’ha de fer l’heliport, com ningú discuteix que hi ha d’haver estacions transformadores d’energia”, però a la vegada “tothom legítimament pensa que hi ha d’altres emplaçaments millors”.

La feina de l’executiu en aquestes controvèrsies és donar arguments a cadascuna de les plataformes, ha defensat Martí, “ser pedagògics i transparents per fer veure que les decisions no s’han pres per caprici”.

En el cas del recurs de Viladomat, l’empresari s’havia queixat que, mentre es fan obres com les de Soldeu, es desatén el Pas de la Casa. “No comparteixo el que diu”, tot recordant-li que abans del projecte de la plataforma, “i ningú ens ho va demanar”, s’han fet obres d’embelliment al Pas de la Casa i a l’entrada a Andorra des de França.

També pel que fa al recurs de Viladomat, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, ha manifestat aquest dilluns que “no entenem massa com un soci de Grandvalira s’oposa a una millora de l’estació en general”. Torres ha remarcat que estan “una mica sorpresos”, ja que “la cultura de la neu està molt implantada al país” i una millora d’aquest tipus no pot sinó “aportar valor al país”.

Torres també ha afegit que “ningú pot permetre” que perilli la marca Grandvalira, que ha estat “molt important” per al país i “no s’hauria d’arribar al punt” que pugui desaparèixer.

El titular d’Ordenament Territorial ha posat en relleu que la demanda de declaració d’interès general ve motivada des del comú de Canillo i que en la petició es destaquen els requisits del projecte en base a les demandes de la FIS. En aquest sentit, ha destacat que els treballs han d’anar encaminats en “donar seguretat a la pista de l’Avet” i també en habilitar espais per als serveis.

L’acord per a les competències, gairebé tancat
En un altre ordre de coses, el cap de Govern ha informat que l’acord amb els comuns i els grups parlamentaris per les competències “està gairebé tancat” i té consens excepte en un tema que ha definit com a “puntual”, el de la cessió gratuïta de terrenys sense la necessitat d’informes vinculants per part dels comuns. En qualsevol cas, com que hi ha suport global el text “tirarà endavant; ara es farà el redactat definitiu i es començarà a parlar de transferències”, ha informat.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada