El cap de Govern, Antoni Martí, ha proposat al primer ministre francès, Édouard Philippe, preparar un acord global de cooperació transfronterera que serveixi de marc per a les múltiples accions de col·laboració que s’han engegat entre els dos països. Martí ha fet aquesta proposta en la reunió que han mantingut els dos mandataris, aquest dilluns al matí a l’Hotel Matignon de París, i que és la primera trobada des del nomenament del primer ministre francès.

Martí i Philippe han posat de relleu les múltiples vies de col·laboració que s’han engegat els darrers anys entre Andorra i França, en matèria d’educació, d’agricultura, salut o energia, entre d’altres. Per aquest motiu Martí ha proposat preparar i signar un acord global en matèria de cooperació transfronterera que serveixi per emmarcar totes les col·laboracions engegades i deixar-ho com a base per als futurs governs.

Durant la reunió, els dos mandataris també han fet un balanç de la col·laboració que es va engegar en matèria d’infraestructures amb el primer acord en què Andorra va decidir invertir a França per millorar els accessos. L’acord va preveure una inversió important per part d’Andorra d’un total de 10,5 milions d’euros en sis anys, i aquestes obres ja s’han programat. A més, la millora dels accessos també es reforça amb les obres engegades per França en el desviament de Tarascon, que reduiran el temps de viatge fins a Tolosa. Amb el seu conjunt, les millores dels accessos facilitaran els intercanvis comercials entre ambdós països i el desenvolupament econòmic i social dels dos territoris veïns.

D’altra banda, Martí també ha remarcat la col·laboració engegada en matèria d’energia, que es va materialitzar durant la visita del secretari d’Estat de transició ecològica, Sebastién Lecornu, amb la signatura d’una declaració d’intencions. Igualment, han celebrat la bona feina que s’està duent a terme en les reunions del grup de treball fruit d’aquella declaració d’intencions.

Finalment, el primer ministre francès també ha garantit el seu ple suport a les negociacions per un acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea.

En el marc del seu desplaçament a París, el cap de Govern també s’ha reunit amb el representant personal del copríncep francès, Patrick Strozda, per informar-lo de les darreres novetats del país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada