viabilitatEl cap de Govern, Toni Martí, ha suggerit que Andorra es podria convertir en un hub de la viabilitat hivernal, donades les bones condicions del país en aquest àmbit. Martí ha fet aquesta proposta en el seu discurs d’obertura del XIV Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal, que ha començat aquest dimarts al matí al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Martí ha explicat als assistents al congrés que el Principat està iniciant la seva obertura econòmica, i ha assenyalat que ‘ja és una de les seus d’alguna empresa important de transport per cable’, i per això considera que podria ser un bon centre d’activitats de la viabilitat hivernal.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, el president de l’Associació Mundial de la Carretera (AIPCR), Oscar de Buen, i el cap de Govern d’Andorra i president del Comitè d’Honor del congrés, Toni Martí, han protagonitzat l’acte d’obertura del XIV Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal.

El cap de Govern, Toni Martí, ha aprofitat l’obertura del congrés per suggerir la possibilitat que el Principat es converteixi en un hub de la viabilitat hivernal. Ha explicat que el país es troba en un procés d’obertura econòmica que ‘està cridada a ser tan important com l’obertura de les carreteres’. Així, ha afegit que ja hi ha alguna empresa de transport per cable que té alguna seu a Andorra, i per tant considera possible que es converteixi en un centre d’activitats, ‘en el sentit més ampli’, de la viabilitat hivernal.

Martí ha exposat els avenços quer ha fet el país, lligats a la neu i les carreteres. Ha indicat que el país ha sabut treure profit de la neu, però que abans es va haver d’adaptar i de superar obstacles, i així ha parlat de l’obertura de les carreteres cap a Espanya i França.

La cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, ha donat la benvinguda als visitants i els ha explicat com són els hiverns a Andorra, i que el país sempre ha d’estar preparat per a les condicions meteorològiques adverses. Ha assenyalat que abans durant l’hivern el país quedava aïllat per la frontera nord, perquè es tancava el port d’Envalira, i ha indicat que actualment la comunicació amb França es manté oberta gairebé tot l’any. Així, ha expressat la confiança que té el país en el servei de trànsit i conservació de carreteres.

Per la seva banda, el president de l’Associació Mundial de la Carretera (AIPCR), Oscar de Buen, que ha ofert el seu discurs en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès), ha destacat l’oportunitat de conèixer el país. A més, ha animat els assistents a visitar l’exhibició.

Després de l’acte d’obertura, l’investigador de Météo France, Aurélien Ribes, ha ofert una conferència magistral sobre el canvi climàtic i la viabilitat hivernal. A més d’indicar com variaran en el futur les condicions meteorològiques, ha apuntat que el principals reptes de la conservació de les carreteres estaran relacionats amb l’augment de les temperatures i els episodis de precipitacions fortes, i que s’haurà de fer front a la pluja sobre terres gelats i lidiar contra la fosa de gel i neu. Per tot això ha assenyalat que s’hauran de modificar les infraestructures que es fan servir actualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada