Martí manifesta que la visita referma la confiança dels andorrans en el Coprincipat

marti-hollandeEl cap de Govern, Antoni Martí, ha obert l’acte central de la visita del copríncep François Hollande amb una al·locució on ha expressat la pervivència d’una institució secular: “El Coprincipat es viu i actual perquè respon a una realitat palpable: la interdependència d’Andorra amb els seus veïns més propers i sobretot, la de la voluntat dels andorrans de preservar i potenciar l’equilibri a ambdós costats dels Pirineus”, ha subratllat.

En aquest sentit, la visita -ha apuntat el cap de l’executiu- referma per als andorrans “la confiança en l’estructura institucional del Coprincipat i estreny encara més els llaços d’amistat amb el poble francès”.

Martí s’ha remuntat al buit institucional produït amb posterioritat a la revolució francesa i l’abolició dels drets del comte de Foix sobre Andorra i com els andorrans “no van estalviar esforços” per restablir el coprincipat després de 13 anys d’insistència. “Cito aquella data de 1806 perquè també té una profunda càrrega simbòlica. En aquell moment, els andorrans van entendre que calia adaptar-se als grans canvis que vivia el món i França -i amb ella la comunitat internacional- va comprendre que en el nou ordre europeu calia trobar un encaix per a Andorra i les seves especificitats”, ha manifestat.

Aquesta situació s’ha repetit en el temps cada cop que Andorra “ha viscut un avenç significatiu”, ha explicat el cap de Govern, que ha citat explícitament l’aprovació de la Constitució: “La situació en la qual ens trobem ara, amb les profundes reformes que Andorra ha dut a terme durant els últims anys, també requereix una resposta similar: L’adaptació dels andorrans, d’una banda, i, de l’altra, la sensibilitat de la comunitat internacional per encaixar les particularitats d’Andorra”.

El cap de Govern ha aprofitat la seva intervenció  per recordar la “bona” decisió d’Andorra “de transitar cap a un nou model econòmic”, un model basat en l’obertura, la competitivitat i la transparència. “Un nou model econòmic que ha d’acabar trobant el seu lloc a Europa; en un procés en el qual esperem també trobar comprensió i en el qual també necessitarem el vostre consell i la vostra ajuda. Perquè és en moments així -moments de profunda transformació- que el Coprincipat demostra ser més vigent que mai”.

La presència de François Hollande ha estat una gran oportunitat per reivindicar la riquesa de l’educació a Andorra i l’aportació del sistema educatiu francès. Martí ha expressat que la convivència del tres sistemes educatius és “una de les nostres majors riqueses i un dels principals actius de les futures generacions”.

En les conclusions, Martí ha tornat a insistir en el paper del Coprincipat, recordant que es tracta d’una institució amb més de set segles d’existència però que s’ha sabut “adaptar a la modernitat” i en l’esperit d’obertura d’un país que “ja no viu reclòs entre muntanyes sinó que vol participar de les oportunitats i reptes del nostre temps”.

(Foto: S.F.G.)

TOTES LES NOTÍCIES