Martí: “l’acostament a Europa és l’oportunitat per accedir al mercat transaccional més important del món”

marti-san-marinoEl  cap de Govern ha expressat davant els representants de les institucions de San Marino que negociar un acord d’associació amb la Unió Europea i accedir al seu mercat interior és part de l’evolució lògica dels nostres països i que obrirà les portes als potencials dels petits estats. Antoni Martí, orador oficial de la d’investidura dels Capitans Regents de San Marino, ha pronunciat el seu discurs que ha precedit la cerimònia d’entrada dels nous mandataris d’aquesta República.

En la seva intervenció, Martí ha ressaltat els nombrosos punts en comú en les trajectòries històriques de San Marino i Andorra, en la llarga tradició parlamentària, l’estabilitat i la continuïtat institucional, en l’aposta per la pau i la solució negociada dels conflictes, la neutralitat i la capacitat d’adaptar-se i mantenir la pròpia identitat dins el canviant entorn europeu. També ha volgut constatar que el repte conjunt d’assolir un acord d’associació estable amb la Unió Europea refermarà els llaços entre els tres petits estats negociadors que ara també compartiran un projecte de futur.

El cap de Govern ha recordat que la negociació amb Europa arriba després d’un camí de reformes cap a la transparència i la cooperació econòmica internacional, un camí fet, en paraules del cap de Govern “des de l’excepcionalitat cap a la competitivitat”, que tracta de “defensar el que som però també de defensar el que podem arribar a ser”.

En el seu discurs Martí ha apel·lat la sensibilitat de la Unió Europea i la resta d’organitzacions internacionals a les realitats de San Marino, Andorra i Mònaco, per entendre i donar resposta a les seves singularitats locals i a les dels seus ciutadans.

El cap de Govern ha agraït de manera afectuosa, en el seu nom i en el nom d’Andorra, l’honor d’haver pogut participar com a orador oficial en la Cerimònia d’Investidura dels Capitans Regents de San Marino, conscient de la seva importància simbòlica i del seu valor democràtic.

La delegació andorrana, encapçalada pel cap de Govern, Antoni Martí, acompanyat pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i de l’ambaixador Enric Tarrado, han seguit els actes organitzats al voltant d’aquesta cerimònia. Durant la tarda mantindran una reunió de treball amb l’equip de Govern de San Marino per fer seguiment de l’agenda europea i intercanviar punts de vista relatius a la negociació per l’acord d’associació.