Agafant el guant de l’exministre espanyol José Manuel García-Margallo, que ahir divendres al migdia va intervenir per avaluar el futur de la Unió Europea i, fins i tot, per analitzar el cas concret andorrà, el cap de Govern, Toni Martí, va centrar en la UE i de quina manera ha d’evolucionar, el seu discurs per cloure la 29a Trobada Empresarial al Pirineu. “La construcció europea va més enllà de la UE”, va manifestar, fent referència al paper que han de tenir els petits estats, entre ells Andorra, en aquesta construcció. Martí va assegurar que el vell continent “ho té tot per ser un referent en creixement sostenible” -relacionant-ho al títol d’aquesta 29a trobada-, i que la solució per garantir-ho passa per una Europa “més flexible i menys monolítica”.

El cap de Govern va considerar que Europa necessita “repensar-se” i que ha de fugir del creixent euroescepticisme en països fundadors com Itàlia. Així mateix, ha de tenir en compte conceptes com que “en la diversitat també pot haver-hi unió”, posant com a exemple que els andorrans “ens sentim profundament europeus”, tot i no ser ciutadans comunitaris. Un fet que demostra que, petits països com el Principat, San Marino o Mònaco “som la quinta essència dels valors europeus”, va defensar. En aquesta direcció, va criticar els que volen mantenir la Unió Europea com un “menú tancat”. “A mi em sembla que aquest maximalisme pot acabar fent mal al procés de construcció europea”, va opinar.

Amb tot, Martí va dir que no vol donar lliçons a ningú i que el seu discurs sempre serà “clarament europeïsta”. El mandatari va reiterar la importància que té per Andorra la signatura de l’acord d’associació. Va confiar que d’aquí a uns anys, quan un altre cap de Govern torni a ser convidat a la trobada, pugui “explicar el procés d’aproximació d’Andorra al mercat interior europeu com un cas d’èxit”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada