Martí insta els empresaris catalans a descobrir les ‘grans oportunitats’ de la nova Andorra

El cap de Govern, Toni Martí, ha participat aquest divendres en el dinar de la Trobada Empresarial dels Pirineus on ha manifestat que Andorra s’està convertint en ‘un hub d’innovació, talent i emprenedoria al cor dels Pirineus’, un país que vol esdevenir no només destí de la inversió estrangera sinó també orígen d’iniciatives empresarials d’èxit. Per aquest motiu, Martí ha explicat als assistents el procés d’obertura econòmica i la possible aprovació de la llei d’inversió estrangera el pròxim 21 de juny al Consell General i ha instat a descobrir les ‘grans oportunitats’ que esperen al Principat per als empresaris catalans. El cap de Govern ha compartit espai amb el premi Nobel d’economia, Finn E. Kydland, qui ha destacat la importància de les polítiques econòmiques a llarg termini i de les tecnologies i la innovació com a claus per al creixement.

La periodista Mònica Terribas ha estat l’encarregada d’introduir la ponència del premi Nobel d’economia, Finn E. Kydland, i que ha comptat amb la participació del cap de Govern, Toni Martí, precedint la conferència. Com ha manifestat Terribas, l’objectiu era veure allò que es fa a Andorra i que pot ajudar a altres països a sortir de la crisi i Martí ha començat plantejant dues preguntes: on jugar i com guanyar.

Sobre la primera, Martí ha indicat que cal competir en una economia global amb normes globals i iguals per a tots. En aquest sentit, el cap de Govern ha apuntat que Andorra fa anys que ha iniciat el camí cap a l’homologació i la transparència. Un procés que ha inclòs la signatura de convenis d’intercanvi d’informació i la posada en marxa d’un sistema tributari modern que ha permès la signatura també de convenis per evitar la doble imposició. D’altra banda, aquest nou sistema tributari s’inclou dins d’una obertura econòmica ‘sense excepcions’, ha dit. De fet, ha assenyalat, el Consell General ‘votarà i estic segur que aprovarà’ el 21 de juny ‘la llei que aixeca totes les traves a la inversió estrangera’. Amb aquestes explicacions, Martí ha volgut deixar clar que ‘Andorra no vol quedar al marge’.

Per guanyar i poder créixer el cap de Govern ha apostat per mantenir les singularitats i diferències del Principat, un fet que, ha aclarit, no es correspon a excepcions sinó a avantatges competitius. Uns avantatges que passen per la fiscalitat, però també per la qualitat de vida, el respecte pels drets i llibertats de les persones i sobretot pel dinamisme i la gran capacitat de treball dels ciutadans.

Aquests avantatges competitius ho són també per aquells professionals que s’instal·lin al país i és que ‘alguns ja han notat que alguna cosa es mou a Andorra’, ha exposat.

Martí ha descrit Andorra com un ‘hub d’innovació, talent i emprenedoria al cor dels Pirineus’ que no vol ser només destí de les inversions, sinó també origen d’iniciatives empresarials d’èxit. Així, el cap de Govern ha insistit en la necessitat que els empresaris ‘tinguin molt present que hi ha una nova Andorra amb noves ambicions que a tots vostès, empresaris catalans, us espera’ i on trobaran ‘grans oportunitats’.

 

Més politiques a llarg termini i menys incertesa

El premi Nobel d’economia, Finn E. Kydland, ha destacat la importància de polítiques econòmiques a llarg termini i apostant per la innovació i les tecnologies. D’aquesta manera, ha dit Kydland, es crearan llocs de treball i es podrà començar a créixer. Amb tot, ha insistit, cal que els inversors i els governs apostin per aquestes iniciatives i aportin capital per poder desenvolupar-les.

També ha exposat que la productivitat d’Espanya no ha crescut gaire en els darrers quinze anys, una situació que ha considerat preocupant i que fa que el país no sigui competitiu.

L’especialista en macroeconomia ha fet un repàs per l’evolució econòmica de diversos països de diferents dimensions, des de Xile o Irlanda fins a Argentina i ha manifestat que la Xina s’haurà d’obrir més per ser competitiva.

Kydland ha afirmat que ‘la inconsistència política allunya els inversors’ i ha considerat que ‘ja hi ha prou incertesa al món perquè els Governs portin més incertesa’.

 

1 comentari

  1. segur que als empresaris els agrada la idea de explotar als treballadors.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES