Martí inaugura el plenari de la CTP apostant per la cooperació transfronterera i la integració a Europa

ctp

El cap de Govern, Antoni Martí, ha inaugurat aquest dijous la sessió plenària de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), que se celebra al Centre de Congressos de la capital sota la presidència andorrana d’aquest organisme. A l’acte també ha participat el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i el secretari d’Estat per la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé.

Martí ha recordat el ferm compromís d’Andorra tant en l’àmbit de la cooperació transfronterera com pel que fa al procés d’integració a Europa. En aquest sentit, ha explicat que el Principat està actualment encarant el proper mandat de negociació per a un acord d’associació amb la Unió Europea que, en tot cas, sigui positiu a l’hora de respectar les especificitats del país.

Saboya ha posat l’èmfasi en “l’actitud proactiva” que ha tingut el Govern a l’hora de “posicionar Andorra en situació de competir”. Això s’ha fet, segons ha explicat, a través de diferents línies de treball com el rigor pressupostari, la transversalitat i la continuïtat en la política exterior, la millora de l’estructura d’endeutament i la diversificació de les fonts de finançament, així com la reducció dels dèficits crònics i una reforma fiscal que permeti un major volum d’ingressos, entre altres reformes.

El ministre d’Afers Exteriors també s’ha mostrat convençut que la consecució d’un acord d’associació amb la Unió Europea faria possible l’accés al mercat interior de la UE per part de l’empresariat.

El secretari d’Estat per la Diversificació Econòmica ha exposat la iniciativa ACTUA als assistents a la sessió plenària de la CTP. Missé ha assenyalat que des de l’obertura a la inversió estrangera fa tres anys, el Govern ha continuat treballant en la diversificació econòmica i això s’ha fet canalitzant la iniciativa Actua, que agrupa el sector públic i el privat.

D’aquesta manera, es busca que “les empreses no actuïn com a àtoms, sinó que acabin sent molècules”, ha resumit Missé. De fet, els clústers, que actualment ja són un total de 5, “involucren 400 persones i 120 empreses”. Entre el total de les empreses, a més, el 50% són estrangeres, segons ha precisat, de manera que es pot observar l’impacte de l’obertura al capital forà.

Missé s’ha referit també a les dues grans empreses d’Andorra Telecom i Feda com a “dos grans motors” del sector parapúblic i que possibiliten sinèrgies amb altres actors del teixit empresarial. Així, des de la posada en funcionament de l’obertura, ja s’han registrat 1.000 sol·licituds d’inversió estrangera per valor de 73 milions d’euros. Això representa, segons ha exemplificat el secretari d’Estat, un 3% del PIB andorrà.

(Foto: S.F.G.)

TOTES LES NOTÍCIES