onu-2El cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, assisteixen aquesta setmana al debat general de la 68a sessió de l’Assemblea General de les Nacions Unides. Martí ha assenyalat la importància d’aquest fòrum, que “permet fer conèixer la nostra realitat a un nombre important d’estats i iniciar un camí llarg però important per obrir noves possibilitats per als nostres ciutadans i les nostres empreses”.

La primera participació del Cap de Govern a les Nacions Unides coincideix amb els 20 anys de l’ingrés d’Andorra a l’organització. Martí ha felicitat la missió andorrana que treballa des de Nova York per la feina realitzada. D’altra banda, la delegació a l’ONU ha desenvolupat una completa agenda de reunions bilaterals.

El ministre d’Afers Exteriors ha mantingut trobades de treball amb els seus homòlegs de Portugal, Lituània, Mònaco, Panamà, Islàndia, San Marino i Turquia. Per la seva part, el cap de Govern ha mantingut trobades de treball amb el primer ministre de Nova Zelanda, amb el primer ministre de Malta i el vice-primer ministre de Luxemburg.

A més, Matí també ha pogut saludar el copríncep francès, François Hollande, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president dels Estats Units d’Amèrica, Barack Obama.

El cap de Govern ha recordat que “els organismes internacionals com les Nacions Unides es perceben sovint com a llunyans del dia a dia del nostres ciutadans, però la realitat és una altra”. En aquest sentit, ha manifestat que “aquestes trobades serveixen per fer avançar els dossiers que tenim en negociació amb els altres estats i que tenen per objectiu generar noves oportunitats per als nostres ciutadans”.

D’altra banda, Martí ha recordat que “Andorra està molt compromesa amb l’estatut de Roma que va permetre la creació de la cort penal internacional, com no pot ser d’altra manera vista la nostra llarga tradició de pau”. Concretament, ha informat, “Andorra ha acceptat recentment una esmena a l’estatut de Roma que té per objectiu ampliar els supòsits del crim d’agressió”. El cap de Govern ha explicat que la seva voluntat ha estat la de dipositar personalment l’instrument d’acceptació “per marcar la implicació del nostre estat en pro de la cort penal internacional”.

Demà dissabte, el cap de Govern pronunciarà el seu discurs davant l’Assamblea General i posteriorment mantindrà una trobada amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada