excaps-governEl cap de Govern, Toni Martí, s’ha reunit aquest dilluns amb els seus predecessors en el càrrec per parlar, entre altres temes, del proper mandat de la Unió Europea per iniciar negociacions amb Andorra. Òscar Ribas, Marc Forné, Albert Pintat, Jaume Bartumeu i Toni Martí, han expressat la voluntat de donar continuïtat a aquesta reunió i en aquest sentit s’ha valorat la possibilitat de celebrar una altra trobada durant el mes de juny.

El Govern ha informat a través d’un comunicat que la reunió ha servit per conèixer l’opinió dels antics caps de Govern sobre qüestions d’actualitat i en concret sobre el proper mandat de negociació amb la Unió Europea. Toni Martí ha convocat aquesta trobada amb la voluntat d’aprofitar l’experiència dels qui l’han precedit en el càrrec i que en el seu moment ‘van haver d’afrontar situacions complexes com l’actual’.

L’excap de Govern Albert Pintat ha explicat  que la trobada ha servit per recollir les seves opinions per l’experiència que han anat acumulant en la qüestió de les relacions amb Europa, que ha qualificat de ‘complicades, transcendents i molt difícils a l’hora d’encertar el camí’. Pintat ha defugit d’opinar sobre l’actuació del cap de Govern i ha afegit que ‘institucionalment estic al seu costat per ajudar-lo en tot el que pugui’.

Per la seva banda, Òscar Ribas ha descrit la reunió com ‘una trobada informal, entre amics, sense ordre del dia i per parlar una mica de tot’, i que els punts de vista de tots han estat ‘bastant coincidents’.

Pel que fa a les clàusules de salvaguarda que l’acord d’associació haurà de tenir respecte al cabal del mercat interior, Ribas ha indicat que això no només preocupa a Andorra sinó també a la resta dels petits estats, i s’ha mostrat convençut que aquestes particularitats seran respectades, de la mateixa manera que s’han respectat ‘amb matisos’ a Liechtenstein i Malta. Per tant, creu que ‘no hi ha motius perquè no es negociï un acord amb Andorra’.

L’excap de Govern Marc Forné també ha valorat molt positivament la reunió que ha convocat Toni Martí, i ha indicat que tant ell com Albert Pintat han demanat més documentació sobre la negociació amb Europa per tal de poder-la analitzar de cara a la següent trobada.

Forné ha volgut insistir en el fet que, a l’hora d’iniciar la negociació, Andorra ha de fer valer el fet que sigui l’únic país d’Europa que rep més de 100 vegades la seva població cada any. També ha afegit que Andorra no es pot permetre la lliure circulació i establiment de persones i que ‘ho podem defensar amb el cap ben alt’, i més tenint en compte ‘que els grans països tampoc la permeten’.

En aquest sentit, Forné considera que dins d’Europa hi ha diferents categories de països, i que ‘tothom ho firma tot i després cadascú compleix el que vol’. Per aquest motiu, confia que la Unió Europea respecti les especificitats del país perquè ‘Andorra existia molt abans d’Europa’. Malgrat tot, també ha reconegut que cal ser conscients que la sobirania nacional depèn de la força que tingui cada país.

Finalment, Jaume Bartumeu, ha valorat la reunió dient que no li sembla una mala idea que el cap de Govern vulgui recollir opinions i experiències ‘amb els que han tingut el càrrec abans que ell’. ‘Em sembla institucionalment adequat’ ha afegit ‘que s’escolti en un tema que és d’Estat i que per a nosaltres sempre ho ha sigut, i no per a altres’, en referència a la defensa històrica que Bartumeu i els socialdemòcrates han fet de l’acord d’associació amb Europa.

Bartumeu ha insistit en la via de l’associació amb Europa com el millor camí defugint ‘propostes maximalistes d’adhesió ja que ‘Andorra no està preparada ni ho estarà en les properes dècades per assolir una adhesió plena’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada