Martí i Cinca anuncien la rúbrica del CDI amb Espanya i la previsible signatura al mes de gener

marti cinca

El cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, han anunciat aquest dilluns la conclusió de les negociacions per signar un conveni de no doble imposició amb Espanya, amb la rúbrica de l’acord, que va tenir lloc aquest passat divendres a Madrid. La previsió és que la signatura d’aquest CDI tingui lloc durant la primera quinzena del pròxim mes de gener, segons ha afirmat Martí, durant la visita del president espanyol, Mariano Rajoy.

L’anunci ha tingut lloc en el marc del tradicional esmorzar de Nadal del cap de Govern amb els representants dels mitjans de comunicació, on Martí i Cinca han fet balanç dels darrers dotze mesos de treball de l’Executiu, així com del conjunt de reformes desenvolupades durant la legislatura. El cap de Govern ha destacat aspectes com la reducció de les xifres d’atur, la reforma de la CASS, la reforma del complement de jubilació dels funcionaris, l’obertura econòmica, l’estabilització del creixement de l’endeutament i la diversificació del finançament del mateix, i els treballs per tancar els CDI’s amb França i Espanya, entre d’altres.  

En el cas dels convenis per evitar la doble imposició, el cap de Govern ha celebrat la tramitació parlamentària a França que permetrà l’entrada en vigor properament, així com l’avenç dels treballs amb Espanya i la previsió de signar un CDI més amb Portugal. En aquest cas, molt properament s’iniciaran les rondes negociadores, primer a Andorra i després a Lisboa, entre les diferents delegacions que s’encarregaran de treballar un conveni que eviti la doble imposició entre Andorra i Portugal. L’objectiu, segons Martí, és que abans de l’octubre es pugui aconseguir aquest acord i que també es pugui signar per part del primer ministre portuguès, Pedro Passos Coelho.

El ministre de Finances i Funció Pública ha expressat que “les grans reformes estructurals han quedat complertes en gran mesura”, amb l’excepció de matèries en què, tot i l’avenç pel que fa al plantejament dels problemes i possibles solucions, han hagut de quedar a l’espera d’una futura legislatura. En aquest sentit Cinca i Martí han coincidit en la necessitat de continuar avançant en la reforma de les competències i les transferències amb els comuns.

Cinca ha expressat, en aquest sentit, que ja s’ha fet un primer treball d’anàlisi per part del ministeri de Presidència que va encapçalar Antoni Riberaygua, de manera que  “hem abordat la qüestió de les transferències amb els comuns amb tot el rigor dins el marc competencial actual”. De fet, s’ha fet un “esforç de contenció”, amb l’esperit de primar “els interessos de l’estat” per damunt de tot.

Els altres dos àmbits de treball futur, segons Martí i Cinca, són el de la reforma de la funció pública i el de l’agilització dels processos de l’Administració. En el primer cas, Cinca ha celebrat que s’hagi aconseguit concloure la reforma del complement de jubilació dels funcionaris, per poder separar així la futura negociació d’aquesta qüestió que, segons ell, no tenia sentit negociar al mateix temps que la reforma global. En el cas de l’agilització de l’Administració, Martí ha valorat positivament la feina realitzada pel ministeri de Presidència de Riberaygua, amb l’anàlisi exhaustiva de tots els tràmits susceptibles d’experimentar una millora significativa.

El cap de Govern ha manifestat que, a l’espera de concretar quan tindrà lloc exactament el final de la legislatura, el que sí pot afirmar és que “hem marcat un camí que difícilment ningú torçarà, perquè és el camí del sentit comú”, en referència al conjunt de reformes desplegades des de l’inici del seu mandat.

(Foto: S.F.G.)

TOTES LES NOTÍCIES