marti-efaEl cap de Govern, Antoni Martí, ha participat aquest dilluns al 13è Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), assenyalant que “gairebé en la recta final de la legislatura podem fer un balanç satisfactori del full de ruta de reformes”. Concretament, Martí s’ha referit a l’aposta per “una economia oberta a la inversió estrangera, amb una bona xarxa de convenis de doble imposició, amb una fiscalitat moderada i competitiva i amb un progressiu accés als mercats internacionals”.

En aquest sentit, el cap de Govern ha explicitat la voluntat d’avançar en l’accés al mercat únic europeu, “que malgrat totes les crítiques i tots els populismes continua sent un èxit des del punt de vista de la integració econòmica”. Martí s’ha mostrat confiat en que “aquest país pot trobar el seu lloc a Europa i al món” de manera “coherent i responsable”. Al mateix temps, el cap de l’Executiu ha clarificat que “no es pot voler gaudir dels beneficis d’una economia oberta i seguir instal·lats en el proteccionisme”.

Martí ha fet un recordatori de com a l’inici del procés d’obertura econòmica i coincidint amb la seva primera participació com a cap de Govern al Fòrum de l’EFA, “estàvem immersos en el debat sobre l’obertura econòmica”. En aquell moment, ha recordat, “hi havia expectació, incertesa i, fins i tot, por”, així com “veus que ens deien que no anàvem per bon camí, que el que calia fer era atreure inversió estrangera sense renunciar al proteccionisme”. En aquell moment, “nosaltres vam optar per l’obertura”, ha afirmat.

D’aquesta manera, l’obertura, “que encara ara ha de desplegar tot el seu potencial, de moment ha aconseguit que en els dos últims anys a Andorra el balanç d’obertures comercials sigui positiu i ha ajudat a reduir el nombre d’aturats”. En altres paraules, “sense l’obertura econòmica, avui a Andorra se seguirien tancant més comerços dels que obren, com passava els anys 2008, 2009, 2010 i 2011, i tindríem, per capbaix 250 o 300 aturats més”.

Martí també ha centrat part de la seva intervenció en el model fiscal que busca l’homologació i que ja ha permès signar convenis de doble imposició amb França i Luxemburg, al mateix temps que molt properament s’espera signar el CDI amb Espanya. “Sense aquests canvis no podíem desenvolupar una economia de serveis competitiva ni diversificar el nostre model”, ha resumit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada