El cap de Govern, Toni Martí, s’ha compromès aquest dimarts en la reunió amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, a avaluar el que queda pendent de desenvolupar a Andorra per ratificar durant aquesta legislatura el pacte internacional sobre drets econòmics, socials i culturals de l’ONU. Entre aquests aspectes, ha reconegut que hi ha el dret a vaga que ja recull la Constitució, com ha recordat. D’aquesta manera, ha apuntat Martí, Andorra podrà complir ‘en la seva totalitat’ la Declaració universal dels Drets de l’Home. Per la seva part, el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, ha destacat el compromís del Principat per promoure la democràcia i els drets humans, així com els esforços fets per tenir una economia ‘més transparent’.

Amb motiu del 20è aniversari de l’entrada d’Andorra a les Nacions Unides, el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, ha visitat el Principat i s’ha reunit amb el cap de Govern, Toni Martí, i amb el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya. Durant la trobada han destacat la l’evolució del país en relació als drets de les dones, amb una amplia presència femenina al Consell General; el procés d’obertura econòmica amb l’equiparació dels drets de residents i andorrans; o les prioritats de la presidència del Comitè de Ministres del Consell d’Europa.

Precisament pel que fa a la promoció dels drets de l’home, Martí ha indicat que Andorra ja va ratificar el pacte de l’ONU pels drets civils i polítics i que al llarg d’aquesta legislatura preveu adherir-se al pacte internacional sobre drets econòmics, socials i culturals de l’ONU per complir del tot amb la Declaració Universal dels Drets Humans.

Per a fer-ho, durant el que queda de mandat, caldrà avaluar els aspectes que queden per desenvolupar per complir amb aquest text, entre els quals hi ha el dret a vaga. Un dret, segons ha recordat el cap de Govern, que ja existeix i que és ‘plenament efectiu’ ja que el recull la Constitució. Ha reconegut, però, que manca desenvolupar-lo i regular-lo ‘en forma de llei’.

Martí també ha indicat que el secretari general de les Nacions Unides ha felicitat l’Executiu andorrà pel procés d’obertura econòmica endegat i ha assenyalat que es tracta d’un ‘camí de no retorn’ en favor de l’homologació internacional a nivell econòmic però també de cohesió social.

Per la seva part, Ban Ki-moon ha destacat el compromís d’Andorra en la promoció de la democràcia i dels drets humans, així com el seu esforç de ‘transparència’ en l’economia. Ban ha considerat un exemple i una inspiració el Principat en aspectes com la paritat parlamentària o la convivència entre cultures i llengües. També ha remarcat la implicació del Principat per promoure el desenvolupament sostenible.

D’altra banda, pel que fa a la condició de petit Estat, el secretari general de les Nacions Unides ha considerat que tots els països tenen un rol en la lluita per sortir de la crisi i aquest passa per una actitud solidària i col·lectiva davant la gran dificultat actual.

Per últim, Ban Ki-moon ha opinat sobre els processos d’autodeterminació iniciats a Europa i ha afirmat que s’han de resoldre protegint els drets humans i la dignitat, de forma pacífica i per la via del diàleg però ‘respectant les aspiracions genuïnes dels pobles’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada