El cap de Govern, Antoni Martí, ha presidit aquest dilluns a la tarda la Diada de la Duana. L’acte ha estat marcat, d’una banda, per la unificació de la Duana i del departament de Tributs en el departament de Tributs i Fronteres i, de l’altra, per la protesta sindical contra la reforma del complement de jubilació dels funcionaris.

Martí, en la seva intervenció, ha lamentat que una jornada destinada a “reconèixer la feina, el mèrit i el talent dels professionals que serveixen i han servit al Cos de la Duana” quedi en un segon terme per un boicot que “no està justificat”.

El cap de l’executiu ha anat més lluny i ha deixat clar que el boicot “no aconseguirà el que es proposa perquè el Govern reformarà el complement de jubilació dels treballadors públics perquè no podem fer una altra cosa”, afegint que “no fer-ho seria totalment irresponsable i seria molt pitjor, també per als treballadors públics”.

Martí ha definit la Duana com un dels “cossos clau” de l’Administració, sempre present en els moments de gran transcendència. Ha citat explícitament l’acord duaner del 1991, la lluita contra el contraban la dècada dels noranta del darrer segle, la lluita contra l’intrusisme i el desplegament del nou marc fiscal. La feina dels duaners “està indissociablement lligada a la credibilitat de l’Estat”, ha explicat el cap de Govern

Precisament la implementació dels nous impostos directes ha dut la Duana al “canvi més important des de l’entrada en vigor de l’acord duaner” amb la Unió Europea. “I ho està fent amb el rigor i la professionalitat que sempre l’han caracteritzat”, ha subratllat.

La taula presidencial ha estat integrada a més del mateix cap de Govern, pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, pel director general del Ministeri de Finances per Assumptes Tributaris, Albert Hinojosa, i per la directora de la Duana, Marta Boquera.

Cinca ha recordat que el Govern continua tenint “un compromís ferm en inversió, formacions i suports informàtics” per poder millorar la tasca de la Duana, que afronta actualment “un salt enorme” comptant amb “gent de la casa” que ha anat adquirint noves funcions. El titular de Funció Pública ha subratllat que la Duana està actualment protagonitzant “un canvi cabdal a la història d’Andorra” com és la incorporació del nou marc fiscal i la valorat molt positivament la tasca del cos.

Boquera ha fet un repàs de les dades més importants registrades a la Duana durant el darrer exercici, amb 323.000 declaracions tramitades, 815.000 tones de mercaderia declarada, 1.300 milions d’euros com a valor global d’aquesta mercaderia i més de 200 milions d’euros d’ingressos nets per a les arques de l’Estat.

Albert Hinojosa, que dirigirà el nou Departament de Tributs i Fronteres, ha aprofitat l’acte per explicar el nou organigrama. Hinojosa ha agraït la tasca desenvolupada pel fins ara equip directiu de la Duana i s’ha mostrat convençut que els seus treballadors sabran respondre al desafiament d’esdevenir “el responsable únic del sistema tributari” de l’Administració general “d’una manera solvent i reeixida”.

Un dels punts àlgids de l’acte ha estat el reconeixement als agents de la Duana que compleixen 25 anys de servei. Els membres del cos homenatjats han estat Enric Calvo Guillard, Maria José Compte Rodríguez, Rafael Contreras Pozo, Judith Jorge Jordana i Josep Miquel Ruiz Rodríguez.

Foto i vídeo: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada