El cap de Govern, Antoni Martí, ha obert la Jornada francoandorrana d’intercanvi en matèria d’energia, que ha tingut lloc aquest dimarts a Andorra la Vella. En el seu discurs, el cap de Govern ha destacat els fruits que ha donat la col·laboració entre empreses andorranes i franceses en matèria d’energia, i ha desitjat que ambdós països continuïn units en la lluita contra el canvi climàtic.

La Jornada d’intercanvi en matèria d’energia ha estat organitzada conjuntament per CCI Pyrénées Orientales i la CCIS d’Andorra agrupades en el CCI Pirineus MED en el marc del programa Interreg POCTEFA; i pel pôle de competitivitat DERBI. La trobada, que ha tingut una gran participació d’empresaris francesos i andorrans, ha estat la continuïtat de la que va tenir lloc a Perpinyà.

En el discurs d’obertura, Martí ha posat de relleu la necessitat de promoure un canvi de model energètic a Andorra, per al qual el Govern ha posat les eines mitjançant el projecte de llei d’impuls a la transició energètica i el canvi climàtic. A més, ha parlat dels esforços que ja s’han fet en els edificis públics perquè esdevinguin més eficients energèticament, dels projectes d’inversió anunciats per FEDA en energies renovables, així com del foment de la mobilitat elèctrica a través del programa Engega iniciat l’any 2016.

Pel que fa a la col·laboració entre Andorra i França, el cap de Govern ha assenyalat que hi ha nombrosos exemples que han beneficiat els dos països, en l’àmbit de l’energia, però també per exemple en la millora de la carretera RN20.

En l’àmbit de l’energia, Martí ha destacat la col·laboració que hi ha amb el pol de competitivitat DERBI, que és capdavanter en energies renovables. A més, ha anunciat que gràcies a la col·laboració francoandorrana, també hi haurà un benefici en l’àmbit de l’educació, ja que es podrà signar un conveni amb la primera escola d’enginyers francesa dedicada específicament a les energies renovables, l’Escola Superior d’Enginyeria, integrada a la Universitat de Perpinyà, per permetre la mobilitat dels estudiants andorrans a aquest centre.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, per la seva banda, ha celebrat que es puguin dur a terme esdeveniments com el d’aquest dimarts que fomenten l’intercanvi entre els dos països. Així ha assenyalat que el projecte de llei d’impuls de la transició energètica preveu la implicació del sector empresarial en el nou model energètic mitjançant la producció nacional i sobretot en l’àmbit de les energies renovables. En aquest sentit, ha considerat que les empreses andorranes poden beneficiar-se de l’experiència d’empreses franceses en aquest àmbit. Igualment, per aconseguir el desenvolupament del sector amb les màximes garanties, Calvó ha indicat que és important la capacitació dels professionals, i en aquest àmbit considera que el sector també pot enriquir-se dels coneixements del país veí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada